fbpx

Naj nevšečnosti ne spravijo vaše spolnosti iz tira

arhiv

Ljudje z optimističnim pogledom na svet so bolj srečni in se lažje izognejo oviram v vsakdanjem življenju. Po drugi strani pa vztrajno iskanje slabih strani…

Ljudje z optimističnim pogledom na svet so bolj srečni in se lažje izognejo oviram v vsakdanjem življenju. Po drugi strani pa vztrajno iskanje slabih strani v vsaki stvari ali dogodku vodi v depresijo, ki med drugim tudi zmanjšuje željo po spolnosti. Negativizem vsako, še tako majhno nevšečnost do take mere poudari, da postane nadležna zaviralna sila, ki zmanjšuje samozavest in preprečuje uživanje v spolnosti. Zato se pesimistični in depresivni ljudje pogosteje srečujejo z motnjami, ki obremenjujejo spolno življenje.

Pozitivna plat zgodbe je, da si lahko pri takih, psihološko pogojenih težavah v spolnosti, pogosto tudi sami pomagate. Res je vsak začetek težak, vendar poskusite negativni pogled na svet nadomestiti z obilno dozo optimizma. V vsakdanjih dogodkih začnite aktivno iskati dobre strani, morebitnim negativnim pripetljajem pa skušajte pripisati čim manjši pomen. Na vsakem koraku se zavedajte svojih prednosti, znanj in sposobnosti ter ne pripisujte prevelike pomembnosti svojim napakam ali pomanjkljivostim. Ugotovite, kaj vas veseli in kaj z veseljem počnete, ter se tega lotite ne glede na mnenje okolice. Predvsem pa nikoli ne dovolite tujim govoricam ali samopomilovanju, da vas popolnoma spravi iz tira.

Študije so pokazale, da pri doseganju ciljev pomaga tudi, če si že vnaprej natančno predstavljate, kako bo, ko jih boste dosegli. Vizualizacija, kakor v psihologiji pravijo tej tehniki usmerjanja k uresničevanju ciljev, pomaga jasno in natančno določiti, kaj želimo doseči in kako bomo do uresničitve cilja prišli. Psihologi namreč ugotavljajo, da se ljudje lažje in z večjim zagonom usmerijo k bolj jasno predstavljivim ciljem.

Pri močno izpostavljenem pesimizmu je treba obrat v pogledu na svet načrtovati postopoma. Za začetek je zelo koristno druženje z izrazito optimističnimi ljudmi in spoznavanje njihovih načel in pogledov. Obdajte se z optimizmom, in kmalu boste čutili pozitiven vpliv na vaše življenje. Kmalu boste ugotovili, da so bile številne skrbi povsem odveč, in se boste naslednjič z njimi bistveno manj obremenjevali. Pozitivni pogled na svet bo tudi okrepil vašo samozavest, tako da vas tudi morebitne manjše nevšečnosti v partnerskem življenju ne bodo več razburile, ampak se jim boste skupaj s partnerjem nasmejali in tako okrepili vajin odnos. Z okrepljenim odnosom pa se bo pri obeh povečala tudi želja po spolnosti, ki se ji bosta predajala spontano in sproščeno.

Obiščite spletni forum ED – želiva si spolnosti ter za nasvet povprašajte specialista urologa in družinskega terapevta ali preberite izkušnje drugih.


Sledite nam