fbpx

Nevarna gliva

arhiv

Okuženi sta dve tretjini pomivalnih strojev v Sloveniji Ljubljana – Slovenski raziskovalci pod vodstvom Nine Gunde-Cimerman in asistentke Polone Zalar so odkrili nevarno glivo, ki…

Okuženi sta dve tretjini pomivalnih strojev v Sloveniji

Ljubljana – Slovenski raziskovalci pod vodstvom Nine Gunde-Cimerman in asistentke Polone Zalar so odkrili nevarno glivo, ki živi v kuhinjskih napravah kot je npr. pomivalni stroj. Gre za glivo Exophiala dermatitidis, ki najprej napade pljuča, kasneje pa lahko povzroči hudo infekcijo, ki se lahko konča s smrtjo.

Okuženih je 62 odstotkov pomivalnih strojev

Gre za najnovejšo raziskavo, ki je bila objavljena v strokovnem časniku Fungal Biology, odkrila pa je povsem nov tip gliv, ki so zmožne preživeti ekstremne pogoje, nahajajo pa se v pomivalnih strojih in drugih podobnih kuhinjskih aparatih, kot je na primer aparat za kuhanje kave.

V raziskavi so raziskovalci pod vodstvom Nine Gunde-Cimerman in asistentke Polone Zalar testirali 198 vzorcev iz pomivalnih strojev iz celega sveta: 102 iz Slovenije, 42 iz drugih evropskih držav, 13 iz Severne in 3 iz Južne Amerike, 5 iz Izraela, 10 iz Južne Afrike in po 7 iz Avstralije in Azije.

Kar 62 odstotkov pomivalnih strojev je bilo pozitivnih na testiranju prisotnosti glive, kar 56 odstotkov od teh pa je bilo okuženih z Exophialo. Obe vrsti Exophiale sta nevarni, povzročata sistemske bolezni, pogosto pa se naselijo tudi v pljučih bolnikov s cistično fibrozo.

Exophiala dermatitidis in E. phaeomuriformis, ki so jih raziskovalci našli, sta se prilagodili na življenje v ekstremih pogojih – bili sta odporni na visoke temperature, visoke vsebnosti soli ter na agresivne detergente, vključno s kislino in alkalno vodo.


Sledite nam