fbpx

Hrana kot sredstvo za blaženje notranjih konfliktov

arhiv

Pred nedavnim je izšla knjiga Ksenije Jovanović Izgubljeni v iskanju sebe, ki govori o bulimiji nevrozi, kompulzivnem prenajedanju in avtoagresiji. Je prva knjiga domačega avtorja,…

Pred nedavnim je izšla knjiga Ksenije Jovanović Izgubljeni v iskanju sebe, ki govori o bulimiji nevrozi, kompulzivnem prenajedanju in avtoagresiji. Je prva knjiga domačega avtorja, ki se poglobljeno loteva te motnje hranjenja; posebej zanimiva pa je tudi zato, ker ima Jovanovićeva, ki jo sicer poznamo tudi kot mlado slovensko literatko, z bulimijo osebne izkušnje.

Wikipedia pravi, da je bulimija bolezen, ki spada med motnje hranjenja. V ospredju te bolezni je strah pred debelostjo. Vaša definicija bulimije je precej bolj kompleksna.

Pri bulimiji ne gre za motnjo, ampak za psihonevrotsko obolenje, ki izbruhne v obliki odvisnosti od hrane, in prav tako ne gre za strah pred morebitno debelostjo – gre za nezavedni, potlačeni strah pred življenjem, za negacijo življenja, regresijo, nezavedni upor, tesnobo, jezo, sovraštvo… Simptomi odvisnosti pa se kažejo pri obolelem kot zavestni strah pred debelostjo. Hrana je samo sredstvo, ki ga osebe z bulimijo uporabljajo, da notranje konflikte blažijo. S hrano vzpostavijo nadzor nad telesom, da se jim ni treba ukvarjati s svojim nezavednim stanjem. Za nevrotsko obolenje gre tudi pri bolestni ljubosumnosti: ker ljubosumnež ne more nadzorovati lastnega življenja, nadzoruje partnerja. Pri bulimiji gre za isto: nadzoruje svoje telo, ker ne more nadzorovati svojih strahov, tesnobe, svojega življenja, nalog, ker se boji, da jih ne bo mogel opraviti…

V sklop motenj hranjenja ob bulimiji sodita še anoreksija in kompulzivno prenajedanje. Kako se te motnje, vi jim pravite odvisnosti od hrane, razlikujejo med sabo?

Vedno se začne z neko rahlo anoreksijo ali potrebo po hujšanju; potem se oseba čedalje bolj izogiba hrani in pijači in se spusti v stradanje telesa. Nekateri nato obtičijo v anoreksiji, drugi gredo v prenajedanje, tretji v bulimijo. Bulimija je skupek stradanja, prenajedanja, bruhanja, samopoškodovanja. Samopoškodujejo se na razne načine, najbolj pogosto z rezanjem telesa. Fizične bolečine pri tem sploh ne čutijo. Pri kompulzivnem prenajedanju gre za maratonsko prenajedanje, ko lahko nekaj dni v tednu samo jedo, nimajo obrokov, ampak se en obrok raztegne čez ves dan. Te osebe ne bruhajo, razen če do bruhanja ne pride samo po sebi po zaužitju velike količine hrane. Lahko so debele ali pa tudi ne, če prenajedanju sledi velika telesna dejavnost.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Motnje hranjenja in izvedeli boste več na >>


Sledite nam