fbpx

Strahovi in negotovost

arhiv

Študija razkriva nove dejavnike tveganja za varanje Indianapolis – Strah pred spolnim polomom, kombiniran s pomanjkanjem skrbi glede posledic spolnega odnosa tako pri moških kot…

Študija razkriva nove dejavnike tveganja za varanje

Indianapolis – Strah pred spolnim polomom, kombiniran s pomanjkanjem skrbi glede posledic spolnega odnosa tako pri moških kot pri ženskah veča možnosti za varanje, po poročanju portala LiveScience.com odkriva nova študija.

Zdi se kontradiktorno, da bi nekdo s strahom pred morebitno zatajitvijo med spolnim odnosom iskal možnosti za varanje, a raziskovalci pravijo, da prav negotovi ljudje namenoma iščejo tvegane situacije, ki bi jim lahko povečala tudi spolno vzburjenost.

“Posamezniki, ki so v raziskavi prejelo veliko točk pri negotovosti, bi lahko čutili manj pritiska, ko spolni odnos izvajajo z nekom, ki ne pozna njihove spolne zgodovine,“ je povedala raziskovalka Kristen Mark z Indiana University.

Ocene, koliko ljudi vara, se razlikujejo po tem, kako definirati varanje. Kljub temu kar nekaj reprezentativnih študij iz devetdesetih let kažejo, da vara od 20 do 25 odstotkov moških in od 10 do 15 odstotkov žensk. V zadnjih petih do sedmih let pa se je razlika med spoloma zbližala, je povedala Markova in dodala, da se je odstotek žensk v zadnjih letih zvišal.

Zaslužek in zdravje odnosa

Dejavnikov tveganja za varanje je kar nekaj, tudi denar (za tiste, ki zaslužijo več, navadno obstaja večja verjetnost, da bodo varali) in zdravje odnosa (za partnerje v nezdravem odnosu velja večja možnost za varanje). Nova študija pa odkriva, da je posameznikova t. i. spolna osebnost veliko pomembnejša od demografskih ali partnerskih dejavnikov.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Nezvestoba – varanje in preberite izkušnje drugih na >>


Sledite nam