fbpx

Kako med počitnicami s poletnimi dejavnostmi ohranimo otrokovo šolsko znanje

arhiv

V šolah bo še zadnjič pozvonil šolski zvonec in otroci se bodo veselo pognali proti izhodnim vratom v sončen dan, vsak svojim dogodivščinam naproti. Vsi…

V šolah bo še zadnjič pozvonil šolski zvonec in otroci se bodo veselo pognali proti izhodnim vratom v sončen dan, vsak svojim dogodivščinam naproti. Vsi se veselijo počitnic; odličnjaki zato, ker se bodo lahko pohvalili s spričevalom, manj uspešni učenci zato, ker bodo končno imeli cela dva meseca miru pred šolo.

Zmotna mnenja staršev

Nekaj povsem običajnega je, da smo si ljudje različni, različne pa so tudi družine in starši. Nekatere starše delovne obveznosti in socialne razmere  preveč obremenjujejo, da bi se lahko še med počitnicami ukvarjali z učenjem in učnim uspehom svojih otrok.

Nekateri starši menijo, naj učitelji v celoti poskrbijo za učni napredek njihovih otrok, saj so vendar plačani za to, poleg tega je osnovna šola nezapletena stvar, saj tudi sami niso imeli težav z njo in je minila, kot bi trenil. Starši, ki so imeli sami težave v osnovni šoli, se na otrokove težave odzivajo različno.

Nekateri si nemočno zatiskajo oči pred težavami in bežijo pred njimi, drugi se popolnoma predajo otroku ter zaradi njegovih težav postanejo obremenjeni in zagrenjeni. Tretji poiščejo inštruktorje, ki bodo za otroka skrbeli tudi poleti.

Starše bi v grobem lahko razdelili na dva tipa: na tiste, ki otroku poleti dajo popolno svobodo ter skupaj z njim pozabijo na šolo in zoprne naloge, in tiste, ki med počitnicami – pogosto zaradi strahu pred novim šolskim letom – otroka preobremenijo s šolo in mu skoraj ne pustijo dihati. Na veliko žalost otrok je le malo staršev, ki bi jih lahko uvrstili na sredino.

Vir: revija Viva

Več informacij in izkušenj o vzgoji otrok preberite na forumu Starši in otroci na >>


Sledite nam