fbpx

Težave z erekcijo zaupajte osebnemu zdravniku

arhiv

Motnja erekcije je ozdravljiva težava, vendar le redko izgine sama od sebe. V kar 80 odstotkih primerov je namreč pogojena s fizičnimi dejavniki, kar pomeni,…

Motnja erekcije je ozdravljiva težava, vendar le redko izgine sama od sebe. V kar 80 odstotkih primerov je namreč pogojena s fizičnimi dejavniki, kar pomeni, da je treba vzroke težav odpraviti z ustrezno terapijo. Zato je pomembno, da moški takoj, ko opazi težave z erekcijo, obišče svojega osebnega zdravnika, ki mu bo po posvetu in krajšem pregledu svetoval najprimernejši pristop k odpravljanju težave.

Strah, da bo pregled pri zdravniku boleč in neprijeten, je odveč, saj je osnovni urološki pregled, ki ga opravi osebni zdravnik, kratek in povsem nemoteč. Po pogovoru o naravi težav z erekcijo in njihovem trajanju, morebitnih drugih obolenjih, zaradi katerih se bolnik zdravi, in zdravilih, ki jih jemlje, bo zdravnik opravil pregled ledvenih delov, trebuha, zunanjih genitalij, pri moških nad 50 let pa še pregled prostate. Med pregledom pa bo zdravnik povprašal tudi o morebitnih razvadah, službi, stresnih situacijah, nočnih in jutranjih erekcijah ter seveda partnerskem življenju. Po potrebi osebni zdravnik predpiše še specialistični pregled pri urologu, ki naredi še nekaj dodatnih preiskav.

Običajno pa natančno določanje vzroka težav z erekcijo sploh ni potrebno, saj ne pogojuje izbire terapije in poteka zdravljenja. Preiskave so namreč bolj usmerjene v izključevanje morebitnih neodkritih spremljajočih obolenj, ki bi se lahko skrivala za težavami z erekcijo. Med bolj pogostimi so na primer kardiovaskularna obolenja. Specifične preiskave urologi delajo le v določenih primerih.

Moški, ki se sooči z motnjo erekcije, se mora zavedati, da je osebni zdravnik njegov zaupnik, ki mu obenem lahko takoj ponudi pomoč pri težavi. Občutek strahu ali celo sramu, ki lahko napade moškega zaradi erekcijske »hibe«, je popolnoma odveč in v večini primerov le podaljšuje nelagodje, ki spremlja težavo. Zgodnji obisk zdravnika bo prihranil veliko skrbi, izboljšanje stanja po začetku terapije pa bo ponovno zanetilo iskrico strasti in zadovoljstva v partnerskem odnosu.

Obiščite spletni forum ED – želiva si spolnosti ter za nasvet povprašajte specialista urologa in družinskega terapevta ali preberite izkušnje drugih


Sledite nam