fbpx

Zakaj se redimo in kako trajno shujšati

arhiv

Kako shujšati – to je vprašanje, ki tudi v Sloveniji muči čedalje več ljudi. Če naj uspešno in predvsem trajno shujšamo, moramo najprej prepoznati vzroke,…

Kako shujšati – to je vprašanje, ki tudi v Sloveniji muči čedalje več ljudi. Če naj uspešno in predvsem trajno shujšamo, moramo najprej prepoznati vzroke, ki so pripeljali do debelosti, šele nato se lahko lotimo odpravljanja odvečne teže. To je zahtevna naloga, pri kateri nam lahko pomaga le usposobljen in izkušen medicinski strokovnjak.

Debelost je civilizacijska bolezen, ki je tako množična, da je postala vodilni javnozdravstveni problem. Definicija debelosti pravi, da gre za kronično bolezen z več vzroki, za katero je značilen povečan volumen maščobe v telesu. Poleg genetske nagnjenosti, ki prispeva k razvoju povečane teže v približno 25 odstotkih primerov, debelost povzroča tudi pozitivna kalorična bilanca, torej prevelik vnos hrane glede na porabo. Samo pri enem samem odstotku posameznikov s povečano telesno težo je primarni vzrok bolezen, najpogosteje ščitnice ali kakega drugega endokrinega organa.

V pogovoru z eno od najuglednejših strokovnjakinj za zdravljenje debelosti v Sloveniji Tino J. Sentočnik, dr. med., odkrivamo najnovejša dognanja o vzrokih za skokovito povečanje pojavnosti debelosti, izvedeli pa smo tudi, kateri so najpomembnejši dejavniki za uspeh zdravljenja debelosti in kaj lahko na tem področju pričakujemo v bližnji prihodnosti.

Vir: revija Viva


Sledite nam