fbpx

Ob dnevu zaščite pred soncem

arhiv

Davek, izpisan na preveč zagoreli koži Ljubljana – »Dermatologi se v ambulantah še vedno srečujemo s številnimi bolezenskimi in estetskimi posledicami pretiranega izpostavljanja soncu. To…

Davek, izpisan na preveč zagoreli koži

Ljubljana – »Dermatologi se v ambulantah še vedno srečujemo s številnimi bolezenskimi in estetskimi posledicami pretiranega izpostavljanja soncu. To ne povzroča le sončnih opeklin, je tudi eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na pospešeno staranje kože, in povzročitelj številnih kožnih in avtoimunskih bolezni, med katerimi je najhujši kožni rak,« poudarja asist. Tanja Planinšek Ručigaj, predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana in predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov.

Da bi dosegli korenit premik v miselnosti – tudi glede domnevne lepote zagorele kože, ki se po desetletju ali dveh neskrbnega pretiravanja s sončenjem prelevi v prezgodaj zgubano, postarano kožo –, so slovenski dermatologi začeli celovito ozaveščanje o učinkovanju sonca, med drugim so 15. junij poimenovali za dan zaščite pred soncem. Projekt, simbolično vezan na današnji dan, je letos dobil širše okvire tudi po zaslugi spletne strani (www.zascitapredsoncem.si), ki od letos z obogateno vsebino in nasveti strokovnjakov pomaga bistriti miselnost o dobrih učinkih sonca.

Tudi o tem, da zdrave zagorelosti ni, saj ta nastane kot posledica poškodbe kože. Ali o tem, da potrebujemo dobršen odmerek sonca, če želimo zadostiti potrebam organizma po vitaminu D – toda ta odmerek prejmemo, če smo na soncu vsega skupaj četrt ure. Temu (v mnogokratniku) zadostimo že, denimo, s hojo po vsakodnevnih opravkih, brez dodatnega izpostavljanja soncu.

»Breme kožnega raka postaja iz leta v leto večje. Zato zavedanje o ustrezni zaščiti pred soncem, denimo, na morju ali v gorah, ki se opazno izboljšuje, ne zadostuje pri preprečevanju neželenih posledic, ki se nemalokrat zgodijo tudi zaradi neprevidnosti med vsakodnevnimi aktivnostmi na prostem,« poudarja asist. Tanja Planinšek Ručigaj.

Vir: delo.si

Imate težave s kožo? Posvetujte se na forumu Dermatologija na >>


Sledite nam