fbpx

Prehrana v poletnih dneh

arhiv

Zaužijte vsaj dva litra in pol tekočine na dan, mesa ne izključujte Ljubljana – Prave poletne vročine še ni, a lahko jo pričakujemo že v…

Zaužijte vsaj dva litra in pol tekočine na dan, mesa ne izključujte

Ljubljana – Prave poletne vročine še ni, a lahko jo pričakujemo že v naslednjih dneh. Kaj je v vročih poletnih dneh najbolje jesti? Koliko tekočine spiti? Naj jemo enako, kakor ostale dni v letu, ali naj se izogibamo mesu, kot pogosto slišimo?

Nekaj hitrih nasvetov za začetek

  • dnevno zaužijte vsaj dva litra in pol tekočine (od tega lahko liter s hrano)
  • poletna hrana naj se pretirano ne razlikuje od zimske
  • meso je v prehrani pomembno – uživajte ga tudi poleti
  • sadje jejte le do kosila, pozneje se mu raje izognite
  • jejte manjše obroke večkrat (pet do šestkrat) na dan

Primož Svete, vodja trenerjev v Fitline studiu pravi, da je največja napaka v tem, da ljudje mislijo, da se mora poletna hrana zelo razlikovati od zimske. Predvsem je pomembno, da dnevno užijemo vsa bistvena hranila, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vitamini, minerali in voda. Zaradi visokih temperatur pa v poletnem času v primerjavi z zimo vseeno jemo v manjših količinah.

Meso

Pogosto beremo, da so za poletje bolj primerne solate in lažja hrana, izogibali pa naj bi se mesnim izdelkom. Primož Svete pravi, da je “meso zelo dober osnovni vir beljakovin, te pa moramo uživati vsak dan. Če se poslužujemo mesa, ki vsebuje malo maščobe, to sta na primer puranji ali piščančji file, je to zelo dobra izbira, ker zaužijemo zdrave beljakovine in malo maščobe.” Dodal je, da “meso ni težka hrana, če je izbira prava, in če je pripravljeno na zdrav način.”

Poleti moramo biti zaradi višjih temperatur in možnega razvoja bakterij pozorni na to, kakšno hrano kupujemo, potrebno pa jo je tudi dobro pripraviti. Pri mesu je pomembno, da je dobro pečeno ali prekuhano.

Vir: dnevnik.si

Več informacij o zdravem življenju preberite v rubriki Zdravo življenje na Med.Over.Netu na >>


Sledite nam