fbpx

Osteoporoza. Ali ste vedeli?

arhiv

Osteoporoza je bolezen, ki vodi v zmanjševanje kostne mase in zmanjšanje trdnosti kosti. Kosti postanejo krhke in se pogosteje zlomijo. Že majhna obremenitev lahko povzroči…

Osteoporoza je bolezen, ki vodi v zmanjševanje kostne mase in zmanjšanje trdnosti kosti. Kosti postanejo krhke in se pogosteje zlomijo.

Že majhna obremenitev lahko povzroči zlom. Posebno hitro izubljajo kostno maso ženske v menopavzi zaradi sprememb v hormonskem ravnovesju. Razvoj osteoporoze lahko traja več let, ne da bi prišlo do kakršnihkoli bolezenskih znakov ali bolečin. Zato pravimo osteoporozi “TIHA BOLEZEN”.

Osteoporoza predstavlja izredno velik zdravstveni problem, saj ocenjujejo število obolelih v svetu kar na 75 milijonov. Bolezen je v porastu posebej v zahodnem svetu, kar je posledica daljše življenjske dobe, boljšega sistema odkrivanja bolezni in tudi življenjskih navad, ki pripomorejo k razvoju osteoporoze. Pojavnost bolezni je pogostejša pri ženskah, čeprav je vedno več tudi t.i. moške osteoporoze. Strokovnjaki ocenjujejo, da doživi okoli 30 – 40 % žensk in 13 % moških zlom kosti, ki je posledica osteoporoze.

Ali ste vedeli?

  • da je pri ženski, ki doživi prvi vretenčni zlom, možnost, da pride do ponovnih zlomov v enem letu, povečana za 5-krat!
  • da zlom vretenca lahko povzroča hude bolečine, ki trajajo tedne ali mesece. Taki bolniki imajo pogosteje probleme z enostavnimi vsakodnevnimi opravili, kot so oblačenje, kuhanje ali pomivanje posode.
  • da prvo leto po zlomu kolka umre 1 od 4 bolnikov, 1 bolnik ne more več hoditi, 2 od 4 pa še lahko hodita, vendar je njuna gibljivost močno zmanjšana.
  • da 30 % bolnikov, ki so imeli zlom kolka, ne more več skrbeti zase in so odvisni od pomoči drugih (domovi za ostarele).
  • da ženske, stare nad 45 let, prežive največ dni v bolnišnici prav zaradi posledic osteoporoze (več kot pri sladkorni bolezni, miokardnem infarktu ali raku dojk).
  • da predvidevajo, da bo do leta 2050 število zlomov kolka naraslo pri moških za 310 %, pri ženskah pa za 240 %.

Vir: Roche.si

Želite izvedeti več? Posvetujte se na forumu Osteoporoza na >>


Sledite nam