fbpx

Nemčija: E. coli potrjena v kalčkih rdeče pese

arhiv

Nemške oblasti so v kalčkih rdeče pese potrdile drugačen sev patogene bakterije E. coli. Kalčki Culture Rote-Beete-Sprossen niso odgovorni za zastrupitve v Nemčiji. Včeraj so…

Nemške oblasti so v kalčkih rdeče pese potrdile drugačen sev patogene bakterije E. coli. Kalčki Culture Rote-Beete-Sprossen niso odgovorni za zastrupitve v Nemčiji.

Včeraj so nemške pristojne oblasti potrdile prisotnost patogene bakterije Escherichia coli v kalčkih rdeče pese Nizozemskega proizvajalca. Podrobni rezultati analiz kažejo, da ni povezave med omenjenimi kalčki in zastrupitvami, saj je bil v omenjenem živilu najden drug sev te bakterije. Po do sedaj znanih podatkih, teh kalčkov v Sloveniji ne prodajajo.

Omenjena bakterija je bila ugotovljena v izdelku “Kalčki rdeče pese: Culture Rote-Beete-Sprossen, proizvajalca Hamu b.v. z Nizozemske (identifikacijski podatek: 11-06 LIWO; rok uporabe: uporabno najmanj do 11-06; pakiranje: 0,05kg).

Iz do sedaj zbranih podatkov inšpektorjev Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano (IRSKHG) s terena je ugotovljeno, da teh kalčkov v Sloveniji ni, na našem trgu so kalčki pridelani v Sloveniji, Nemčiji in Italiji.

Vzorči Kmetijska inšpekcija….

IRSKGH pozorno spremlja aktivnosti v Nemčiji in na podlagi posredovanih ugotovitev ustrezno nadaljuje z aktivnostmi oz. ukrepanjem. Z namenom preventivnega delovanja IRSKGH tudi nadaljuje z inšpekcijskimi pregledi in vzorčenjem zelenjave, vključno s kalčki. Do sedaj je bilo izvedenih več kot 100 inšpekcijskih pregledov, do vključno ponedeljka bo vzorčenih 35 vzorcev živil, pri čemer do sedaj prejeti analizni rezultati niso potrdili prisotnost enterohemoragične bakterije E. coli. Vzorčenje pa se še nadaljuje. Podrobne podatke o spornem živilu je IRSKGH posredoval tudi vsem nosilcem živilske dejavnosti, ki se ukvarjajo v živili.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Sledite nam