fbpx

Milijoni otrok v najrevneših državah na svetu bi lahko dobili cepivo proti črevesnim okužbam

arhiv

Rotavirus vsako leto povzroči 500.000 smrti otrok, kar pomeni, da na svetu vsako minuto umre en otrok ( Vir: 1) GSK je zvezi GAVI (Globalna…

Rotavirus vsako leto povzroči 500.000 smrti otrok, kar pomeni, da na svetu vsako minuto umre en otrok ( Vir: 1)

GSK je zvezi GAVI (Globalna zveza za cepiva in imunizacijo) ponudil dobavo svojega cepiva proti rotavirusu za ceno 2,50 $ na odmerek, kar je le majhen del cene cepiva v razvitem svetu. Ocene kažejo, da zaradi rotavirusa vsako leto umre več kot pol milijona otrok, kar pomeni, da na svetu vsako minuto umre en otrok. Zaradi rotavirusa je hospitaliziranih na milijone otrok.( Vir: 2)

Ponudba GSK, ki bo pregledana, je odziv na poziv UNICEF-a za dobavo cepiv proti rotavirusu. Če bo sprejeta, bi se množično cepljenje proti rotavirusu lahko začelo že proti koncu leta. Ponudba UNICEFu je nastala po posvetu s fundacijo Billa in Melinde Gates in Clinton Health Access Initiative (Clintonovo pobuda za dostop do zdravja) s podporo Vseameriške zdravstvene organizacije (Pan-American Health Organisation) in prihaja v času konference GAVI o imunizaciji, ki se bo 13. junija 2011 odvijala v Londonu.

Omenjena zaveza za cepivo sledi najavi iz marca 2010, da bo GSK GAVI dobavil pnevmokokno cepivo po zelo znižani ceni preko inovativnega finančnega mehanizma, znanega kot Advance Market Commitment (AMC). Driska in pljučnica, ki sta povezani z rotavirusom, sta največja znana morilca otrok v državah v razvoju. ( Vir: 3,4)

Andrew Witty, generalni direktor GlaxoSmithKline je dejal: “Čeprav večina otrok po svetu zboli za rotavirusom, tisti v državah v razvoju nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe, ki jo potrebujejo, kar pomeni, da jih po nepotrebnem umre na milijone. GSK bo odigral svojo vlogo pri naslavljanju zdravstvenih izzivov, s katerimi se soočajo najrevnejše države na svetu. V partnerstvu z drugimi, vključno z vladami, mednarodnimi agencijami, nevladnimi organizacijami in državami v razvoju, bomo našli inovativne načine za pospešen dostop do cepiv, ki jih otroci v teh državah nujno potrebujejo.”

GSK se je zavezal GAVI-ju v naslednjih petih letih dobaviti 125 milijonov odmerkov cepiva po za 95 % znižani ceni glede na cene na razvitih zahodnih trgih, da bi pomagal pokriti potrebo po cepivih proti rotavirusu, ki jo je objavil UNICEF. Znižana cena cepiva je v skladu z uveljavljeno cenovno politiko, ki omogoča revnejšim državam, da za isto cepivo plačajo bistveno nižjo ceno kot tiste z višjimi dohodki. Najnižje cene so rezervirane za agencije kot je UNICEF, ki kupijo velike količine cepiva za najrevnejše otroke na svetu.

Cepljenje proti rotavirusu je bilo do danes uspešno uvedeno v štirih GAVI državah: Nikaragvi, Hondurasu, Boliviji in Gvajani. Z zagotovljeno dobavo poceni cepiva visoke kakovosti, bo ta nova ponudba omogočila GAVI, da cepljenje proti rotavirusu razširi še bolj in do leta 2015 doseže cilj 40 držav.

Opombe

  • Driska je drugi najpogostejši vzrok smrti pri otrocih, mlajših od petih let po vsem svetu ( Vir:3), rotavirus pa je glavni vzrok za težke črevesne okužbe pri otrocih. ( Vir: 2)
  • Rotavirus ima katastrofalen učinek. Ocenjeno je, da vsako leto umre več kot pol milijona otrok zaradi rotavirusnega gastroenteritis, kar pomeni, da vsako minuto na svetu umre en otrok ( Vir: 1). Rotavirus je kriv za hospitalizacijo na milijone otrok.( Vir: 2) Večina omenjenih smrti otrok (okrog 85%) se zgodi v Afriki in Aziji. ( Vir: 5)
  • Vedno več dokazov kaže, da cepiva proti rotavirusu pomembno zmanjšajo hudo drisko in drisko pri mlajših otrocih. V Braziliji se je po uvedbi cepiva hospitalizacija zaradi gastroenteritisa le eno leto po uvedbi univerzalnega množičnega cepljenja zmanjšala za skoraj 60 %.( Vir: 6)
  • Aprila 2009 je strateška svetovalna skupina strokovnjakov (SAGE) pri Svetovni zdravstveni organizaciji priporočila, da je cepljenje proti rotavirusu vključeno v vsencionalni imunizacijski program. V skladu s to odločitvijo je SZO določila svetovno prekvalifikacijo za cepivo.Te odločitve so odprle vrata za cepiva proti rotavirusu za otroke po vsem svetu.
  • Od njegove uvedbe leta 2007 je bilo dobavljenih 100 milijonov odmerkov cepiva, kar pomeni, da je bilo po vsem svetu s cepivom proti rotavirusu cepljenih okrog 50 milijonov otrok.
  • Cepljenje proti rotavirusu je bilo do danes uspešno uvedeno v 14 državah v Latinski Ameriki in Mehiki, vključno z GAVI državami: Nikaragva, Honduras, Bolivija in Gvajana. Južna Afrika je edina država v Afriki, kjer trenutno izvajajo cepljenja proti rotavirusu. Pričakuje se, da ji bo junija 2011 sledil Severni Sudan.

Reference
1 World Health Organisation. Weekly epidemiological record 2011; 86: 173-176
2 Forster J et al. Hospital-based surveillance to estimate the burden of rotavirus gastroenteritis among European children younger than 5 years of age. Pediatrics 2009; 123: e393-e400
3 Black R et al. Global, regional, and national causes of child mortality in 2008: a systematic analysis. Lancet 2010; 375: 1969-1987
4 GAVI Alliance (2009). Pneumococcal AMC: Frequently asked questions. Accessed 3 June 2011 from:
http://www.vaccineamc.org/files/FAQs2009.pdf
5  Parashar U et al. Global illness and deaths caused by rotavirus disease in children. Emerging Infectious Diseases 2003; 9(5): 565-572
6  Safadi M et al. Hospital-based surveillance to evaluate the impact of rotavirus vaccination in Brazil. Poster presentation at ESPID.
http://www.kenes.com/espid09/posters/abstract660.htm (accessed 9 May 2011)


Sledite nam