fbpx

Sir – odličen vir beljakovin, kalcija in vitaminov B

arhiv

Ne glede na to, po kateri vrsti posežete, je sir odličen vir beljakovin, vitaminov B, selena in kalcija. Zaradi velike vsebnosti kalcija ohranja zdrave kosti…

Ne glede na to, po kateri vrsti posežete, je sir odličen vir beljakovin, vitaminov B, selena in kalcija. Zaradi velike vsebnosti kalcija ohranja zdrave kosti in zobe ter lajša simptome osteoporoze, migrene in predmenstrualnega sindroma. Zaradi bogastva vitaminov B je priporočljiv za nosečnice, prispeva pa tudi k lepši koži. Preprečeval naj bi celo raka in zniževal visok krvni tlak.

Nakup

Obstaja več kot tisoč vrst, ki se razlikujejo po teksturi, vonju in okusu. Tako pri nakupu trdih in poltrdih kot tudi mehkih sirov pazite, da so enakomerno obarvani in brez razpok, seveda pa ne smejo biti niti suhi. Ne bojte se sirov s plemenitimi plesnimi, zdrav pa je celo sir za mazanje. Cene so zelo različne, vendar je skoraj vsako vrsto mogoče najti v vseh cenovnih razredih.

Shranjevanje

Raje kupujte manjše zaloge, ki jih čimprej použijte. Mehke sire v hladilniku hranite največ teden dni, trde pa dva. Vsekakor naj ne bo zavit v plastično folijo, saj uničuje njegov okus. Zavijte ga v povoskan papir in zaprite v plastično posodo. Položite ga na dno hladilnika.

Vir: Viva.si

Spoznajte lastnosti posameznih živil s pomočjo foruma Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam