fbpx

Bolje preprečiti kot zdraviti

arhiv

Slovenija se po zdravstvenih statističnih kazalnikih še vedno uvršča med države, v katerih se pretežni del sredstev namenja zdravljenju in le manjši del preventivni zdravstveni…

Slovenija se po zdravstvenih statističnih kazalnikih še vedno uvršča med države, v katerih se pretežni del sredstev namenja zdravljenju in le manjši del preventivni zdravstveni dejavnosti. Zlasti skandinavske države preventivnim postopkom namenjajo bistveno višji delež zdravstvenih sredstev.

Posamezniki se tudi v Sloveniji vse bolj zavedajo,da je vlaganje v preventivne preglede dolgoročno cenejša pot do ohranjanja odličnega zdravstvenega stanja.

Nekatera obolenja se lahko razvijajo tudi deset let, preden se pojavijo prvi očitni znaki bolezni. Ko znaki nastopijo, je za preventivo že prepozno, zdravljenje pa manj učinkovito. Le s preventivnimi pregledi lahko dovolj zgodaj preprečimo razvoj bolezni oziroma jo (p)ozdravimo.

Diagnostični center Bled je prva zasebna zdravstvena ustanova v Sloveniji, ki je pridobila koncesijo Ministrstva za zdravje, zato se lahko pregledi opravljajo tako samoplačniško kot na napotnico

Diagnostični center Bled je od svoje ustanovitve leta 1992 do konca maja 2011 opravil že 4.650 preventivnih  zdravstvenih  pregledov.
Kar 99% jih je bilo celostnih, torej takih, ki dejansko ponudijo celovite in kakovostne  informacije o zdravstvenem stanju posameznika. Ti pregledi zato navadno trajajo 2 dni in potekajo na Bledu, kjer ima ustanova tudi 21 klimatiziranih in udobnih sob za preiskovance, ki jim tako zagotovi največjo mogočo diskretnost pri obravnavi. T. i. celostni pregledi  vključujejo tudi pregled srca in ožilja, pregled črevesa (opravita se koloskopija in gastroskopija).

Zdravniki priporočajo, da se te preglede opravlja vsakih pet  let. Vmes priporočajo t. i. kontrolne preglede, pri katerih se pregleda samo zdravstveno šibke točke, ki se jih predhodno odkrije s celostnim pregledom. Celostne preventivne preglede za skupine 8 ali več oseb lahko organizirajo in izpeljejo tudi ob koncu tedna (petek–sobota).

Aprila letos je Diagnostični center Bled vpeljal tudi krajše, enodnevne preventivne zdravstvene preglede, ki jih izvaja v svoji novi podružnici v Ljubljani (Vila Urbana, Barvarska steza 4).

V centru letno opravijo več kot 25.000 pregledov, večinoma ambulantnih, pri četrtini primerov pa je potrebna hospitalizacija bolnika.


Sledite nam