fbpx

Meduze v našem morju

arhiv

Kompasna meduza, ki naj bi človeka opekla do smrti z meter dolgimi lovkami in so jo opazili v Istri ter Tržaškem zalivu, ni smrtno nevarna,…

Kompasna meduza, ki naj bi človeka opekla do smrti z meter dolgimi lovkami in so jo opazili v Istri ter Tržaškem zalivu, ni smrtno nevarna, so takoj pojasnili na Morski biološki postaji Piran, razen če je človek alergičen – približno tako, kot so nekateri alergični na pik čebele. Smrtonosne torej niso, imajo pa toksine, ki učinkujejo na človeško telo različno, in prav od tod izvira bojazen – ne splošna in za vse kopalce, saj vrste meduz, ki žive v severnem Jadranu, niso smrtonosne.

Ta vrsta meduze, kompasna, je ena od petih, ki se pojavljajo v našem morju, in jo tu zaznavajo že zadnjih dvesto let. Kljub temu da so njene fotografije preplavile medije, verjetno vsi bolje poznamo uhatega klobučnjaka (prvič se pojavi januarja in februarja ter potem do konca junija – prav zdaj jih je veliko in ga zato tudi bolj opažamo), ki ga dostikrat, ali pa njegove koščke, naplavi na obalo in ga otroci pa tudi starejši kdo ve zakaj dregajo s kamni in palicami: a za te delčke vemo, da ne povzročajo opeklin, tudi sicer imajo za človeka nezaznaven ožig– morda zaznamo le srbečico. Tudi morski klobuk (premer njegovega klobuka je lahko tudi šestdeset centimetrov, tehta pa lahko do petnajst kilogramov, v našem morju se pojavlja predvsem od konca septembra do decembra) je večino časa težko opazljiv, ker živi v globini, ni nevaren, enako nenevarna je morska cvetača.

Prva pomoč: izpiranje z morsko vodo

Še najbolj nevarne, predvsem zaradi strahu, panike in bolečih ožigov, so mesečinke: dobro se še spominjamo njihove množičnosti v našem morju v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bilo res najhuje: bilo jih je ogromno, ožganih plavalcev prav tako, a nobene smrtne žrtve. Toda če se človek dotakne lovke, ki se jo težko opazi, res ni prijetno: peče in boli in ne mine prav hitro. Dobro se spomnim pekoče bolečine, ki ob mojem prvem ožigu ni izginila kar nekaj časa kljub izpiranju z morsko vodo in drgnjenju s kamnom – tako so mi svetovali sotrpin, radovedneži in strokovnjaki. Pa tudi mehurji, rdečica in obris telesca z malimi lovkami ne izginejo hitro, lahko se obdržijo nekaj mesecev.

Vir: Jana.si

Dragi straši, s starejšimi ali mlajšimi otroki .Pomagajte z nasveti kako ravnati v situacijah v akciji Otroci sonca na >>


Sledite nam