fbpx

Posledice pogojevane ljubezni do otrok

arhiv

»Take/takega te pa ne maram!« To je eden od nadvse pogostih stavkov, ki jih starši izrečemo svojim otrokom, kadar jim želimo dopovedati, da nam to,…

»Take/takega te pa ne maram!« To je eden od nadvse pogostih stavkov, ki jih starši izrečemo svojim otrokom, kadar jim želimo dopovedati, da nam to, kar je naredil, ni všeč. Pričakujemo (in največkrat tudi doseženo), da bo otroku žal za storjeno in da tega ne bo več ponavljal. Toda ali se zavedamo, da s tem prestrašimo otroka, da bo izgubil tudi našo ljubezen?

Rezultat pogojevane ljubezni kaže pogovor med materjo in odraslo hčerjo, ki sem mu bila priča. “Se spomniš, kako si bila kot otrok kaznovana, ko smo te ujeli na laži?” je vprašala mati. Hči pa se je nasmejala in odgovorila: “Seveda se spomnim. Od takrat sem lagala tako, da me niste več ujeli.”

Brezpogojna vs. pogojevana ljubezen

Pogosto slišimo, da otrok za zdrav osebnostni in čustveni razvoj potrebuje brezpogojno ljubezen. In v čem je razlika med brezpogojno in pogojevano ljubeznijo? Prva je tista, ki sprejema otroka takega, kot je in zato, ker je. Pogojevana ljubezen pa pomeni, da otroka sprejemamo in mu izkazujemo ljubezen predvsem ali samo takrat, ko naredi to, kar želimo, oziroma, da kot osnovno kazen uporabljamo odtegovanje ljubezni.

Vir: Viva.si

Preberite izkušnje staršev pri vzgoji otrok na forumu Straši in otroci na >>


Sledite nam