fbpx

Pokopališča so raj za tigraste komarje

arhiv

Vse kaže, da se bodo tujerodni tigrasti komarji udomačili tudi pri nas Tigrasti komarji postajajo v Sloveniji vse bolj domači, predvsem na Primorskem, kjer jim…

Vse kaže, da se bodo tujerodni tigrasti komarji udomačili tudi pri nas

Tigrasti komarji postajajo v Sloveniji vse bolj domači, predvsem na Primorskem, kjer jim mile zime ponujajo ugodne razmere za preživetje. So zelo agresivni, njihovi piki boleči in srbeči, lahko celo nevarni, saj je komar prenašalec virusov chikungunyje, denge in rumene mrzlice.

V Sloveniji resnejših težav še niso povzročili, doc. dr. Marko Vudrag, dr. med., strokovni direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica, pa je prepričan, da se podobna epidemija virusa chikungunyje, kot je pred leti v Italiji v postelje polegla okrog 200 ljudi, povsem lahko zgodi tudi nam. Prve tigraste komarje so letos že opazili na Obali in na Goriškem.

Čeprav je tigrasti komar tujerodna tropska vrsta, ki je v Slovenijo zašla v odpadnih gumah, vse kaže, da so bo komar pri nas ustalil, meni Vudrag. Prvi se začnejo pojavljati že aprila, najpogosteje pikajo zjutraj in zvečer, najraje se zadržujejo v senci ob vrtičkih in živi meji. Komarji so slabi letalci, zato jih redko najdemo višjih nadstropjih, za razmnoževanje pa potrebuje zelo malo stoječe vode. Idealni zanje so posode, vedra, zalivalke, cisterne, sodi in stare kadi z vodo, ki jih imajo ljudje na vrtovih za zalivanje ali za napajanje živali, pa podstavki za rože, odvržene konzerve, jaški za odvajanje deževnice in kanalizacijski sistemi. “Najbolj problematična pa so pokopališča,” opozarja Vudrag. “Ljudje večinoma pokopališče obiščemo nekajkrat na leto, zato so posode in vaze z rožami, ki jih nihče ne izprazni, idealno gojišče za komarje.”

V posodah na vrtu ne puščajmo vode

Iz jajčec, ki jih odrasla samička odloži v vodo, se približno v 20, poleti pa lahko že po šestih dneh izležejo odrasli komarji. Samica lahko v svojem enomesečnem življenju izleže tudi do 1000 jajčec. Ker rigorozni ukrepi in množično zatiranje z insekticidi zaradi slabih izkušenj iz preteklosti niso rešitev, je Vudrag prepričan, da je mogoče v boju proti tigrastemu komarju največ narediti z osveščanjem in izobraževanjem ljudi. “Veliko lahko naredimo s pravilnim odlaganjem odpadkov, s tem, da ne puščamo vode v posodah za zalivanje, da na prostem ne odlagamo predmetov in smeti, v katerih se lahko nabira voda. Pomembno je, da praznimo in umivamo podstavke cvetličnih lončkov ter vaze z rožami, posebej na pokopališčih, in da ne puščamo napihljivih bazenov z vodo na prostem več dni. V vodnjake in okrasne ribnike pa lahko naselimo ribe, ki se hranijo s komarjevi ličinkami,” našteva.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam