fbpx

Previdno pri skokih na glavo v vodo

arhiv

Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana strokovnjaki pred začetkom poletne kopalne sezone opozarjajo na previdnostne ukrepe in čim večje ozaveščanje ter seznanjanje mladih pred nevarnostmi, ki…

Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana strokovnjaki pred začetkom poletne kopalne sezone opozarjajo na previdnostne ukrepe in čim večje ozaveščanje ter seznanjanje mladih pred nevarnostmi, ki jih imajo nekatere poškodbe pri neprevidnih skokih na glavo v vodo. Na leto naši kirurgi obravnavajo približno 50 takih poškodb, ki imajo lahko trajne posledice in bistveno spremenijo funkcijske zmožnosti telesa za celo življenje.

Asist. dr. Miloš Vesel, dr. med.  s Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike je povedal: »Predvsem mladi bi se morali  zavedati, da naj pazijo na svojo varnost, saj nesreča pride še prehitro. Ko so v družbi, ali celo pod vplivom alkohola, postanejo tudi bolj pogumni. Nekatere poškodbe pri skoku v vodo nastanejo prav zaradi neprevidnosti in mladostniške objestnosti, ko mladi naravnost izzivajo nesrečo. Če se poškoduje hrbtenica, je velika verjetnost, da pride tudi do poškodbe hrbtenjače, saj zlomljeno ali premaknjeno vretence pritisne na občutljivo živčno tkivo. Lahko pride do motenih funkcij pri gibanju rok ali nog, človek lahko postane tudi trajno invaliden.«

Zato je še kako pomembno, da že od mladih let naprej učimo otroke previdnosti pri plavanju in skokih v vodo, kajti poškodbe vratne hrbtenice je mogoče tudi preprečiti. Predvsem mladi fantje se namreč poškodujejo ravno zaradi svojega pretiranega »poguma«, ko skačejo na glavo v morje, v kopališčih v bazene ali v  jezerih. Ne prepričajo pa se o globini vode, ali pa je voda tako motna, da se ne vidi dna in ne nazadnje, če ne znajo pravilno skočiti na glavo.

V zadnjem času pa imamo tudi vse več poškodb hrbtenjače z nevrološkimi izpadi brez poškodbe same hrbtenice. Te poškodbe povzročijo naplastitve oziroma degenerativne spremembe v poteku vratne hrbtenice zaradi utesnitve hrbteničnega kanala. Do takšnih poškodb prihaja pri poškodovancih v srednjih letih in pri starejših.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

Več o urgentnih stanjih in načinih ukrepanja preberite na forumu Urgenca na >>


Sledite nam