fbpx

Preventivna akcija

arhiv

V torek,  7. junija 2011, se prične preventivna akcija "0,0 šofer- Trezna odločitev". Gre za usklajeno akcijo več ministrstev, policije, inšpekcijskih služb, strokovnih institucij in…

V torek,  7. junija 2011, se prične preventivna akcija “0,0 šofer- Trezna odločitev”. Gre za usklajeno akcijo več ministrstev, policije, inšpekcijskih služb, strokovnih institucij in nevladnih organizacij ter predstavlja prvi del te akcije, saj se bo akcija nadaljevala tudi novembra in decembra.  Z akcijo želimo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola v povezavi z varnostjo v cestnem prometu in število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Junijski del akcije (od 7. do 13. junija 2011) je namenjen zlasti policijski akciji poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola po metodologiji PROMIL, poostren nadzor pa bo potekal tudi nad vozniki tovornih vozil in avtobusov, še posebej tistih, ki bodo prevažali otroke. V tem času bodo policisti in pristojne inšpekcijske službe vršili tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, potekale pa bodo tudi številne preventivne in medijske aktivnosti.

Glede na izkušnje in statistične podatke iz preteklih let so zlasti problematični vikendi (petek, sobota) in pa nočni čas, zato bo poostren nadzor policije usmerjen zlasti v ta najbolj kritična obdobja ter območja lokacij različnih javnih prireditev. Policija bo pri svojem delu povečala odrejanje preizkusov alkoholiziranosti vsem voznikom, ki bodo ustavljeni zaradi kateregakoli prekrška.

Pristojne inšpekcijske službe in policija bodo svojo pozornost usmerili tudi v prodajo alkohola mladoletnim in alkoholiziranim osebam v trgovinah in na bencinskih servisih v večernem času, saj se mnogi mladi pogosto oskrbijo z večjimi količinami alkohola še pred 21. uro. Pristojni organi se bodo osredotočili tudi na nadzor nad odgovornejšo strežbo alkohola s strani gostincev, zlasti glede prepovedi strežbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam.

Vir: Ministrstvo za zdravje


Sledite nam