fbpx

16. srečanje nedonošenčkov pritegnilo k druženju več kot 600 nedonošenčkov

arhiv

V soboto se je v Mostecu na že tradicionalnem 16. srečanju prezgodaj rojenih otrok zbralo več kot 2.000 udeležencev, med njimi okrog 600 bivših nedonošenčkov…

V soboto se je v Mostecu na že tradicionalnem 16. srečanju prezgodaj rojenih otrok zbralo več kot 2.000 udeležencev, med njimi okrog 600 bivših nedonošenčkov iz celotne Slovenije. Srečanje, ki poteka pod okriljem Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom in ga organizira predvsem osebje z Enote za intenzivno nego in terapijo novorojencev, je primarno namenjeno druženju bivših nedonošenčkov in njihovih staršev. Vsekakor pa se predvsem starši prezgodaj rojenih otrok razveselijo tudi družbe zdravnikov, medicinskih sester, tehnikov in vseh drugih, ki so bili z njimi pogostokrat v najtežjih prvih trenutkih življenja njihovega otroka.

Kot vsako leto so tudi letos medicinske sestre z Enote za intenzivno terapijo in nego novorojencev (EINT) (letos pod organizacijskim vodstvom medicinske sestre Jožice Krauthaker) pripravile nedonošenčkom in njihovim bližnjim pester zabavni in glasbeni program. Tako so jih zabavali glasbeniki, ki so se ob tej priložnosti v celoti odpovedali svojemu honorarju – Vili Resnik, Andrej Šifrer, Robert Kreslin, David Grom, Trkaj, Ela, Brigita Šuler, Zoran Predin in Foxy Teens. Otroci so ustvarjali v likovni in kiparski delavnici, preskusili so se lahko v jahanju in si ogledali veščine gasilcev. Njihove frizure in obraze so polepšale dijakinje Srednje frizerske šole iz Ljubljane. Sladkali so se s sladkarijami in palačinkami in si žejo gasili s sadjem in osvežilnimi pijačami, ki so jih prispevali darovalci. Nepozabna je bila Pika Nogavička (Katja Mlakar Romih), ki (z redkimi prekinitvami) vodi program srečanja že od začetka – tako kot Pika se v svoji zunanjosti ni nič spremenila, spet je bila polna iskrivih domislic, neusahljive energije in dobre volje.

Mag. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., specialistka pediatrije in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom: »Srečanje ni le prijetno druženje ljudi, ki nas vežejo nekoč drobcena in ranljiva bitjeca, danes pa odraščajoči zdravi in zadovoljni otroci in mladostniki. Za nas, zdravstveno osebje, je vedno tudi pomemben vir ponosa in zadoščenja, da smo se odločali in delali pravilno. Na letošnjem srečanju so prezgodaj rojeni otroci z nastopi dokazali, da se v njih ni skrivala le volja po življenju, ampak velik talent – tudi za petje, ples, igranje instrumentov, risanje in kiparjenje, celo za žongliranje in akrobatiko.”

Letos je v okviru srečanja potekala tudi prodaja knjigic Otroške zbirke Gusar Edi in njegovi prijatelji,  ki je prišla izpod peresa mladinskega pisatelje Žige X. Gombača. Delni izkupiček od prodanih knjigic pa so namenili Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

Na Enoti za intenzivno nego in zdravljenje novorojenčkov Porodnišnice Ljubljana (Klinični oddelek za perinatologijo Ginekološke klinike) vsako leto zdravimo več kot 600 novorojenčkov, od katerih je večina nedonošenčkov: petina od njih ob rojstvu tehta manj kot poldrugi kilogram. Ponosni smo, da se po rezultatih dela in preprečevanju trajnih okvar pri njih lahko primerjamo s sodobneje opremljenimi centri tako v ZDA kot Veliki Britaniji in Nemčiji. Kljub težkim prvim dnem življenja ti drobižki zrasejo v velike korenjake, s katerimi se vsako leto radi srečamo.

V Porodnišnici Ljubljana v Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov skrbimo za »za dlan velike otroke« – najmanjše in najbolj ogrožene prezgodaj rojene otroke v Sloveniji. Starši tako več mesecev preživijo na oddelku in delijo veliko strahov, negotovosti, sreče ter so med seboj stkali prav posebne vezi. Da bi ohranili te vezi smo ustanovili Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom (www.nedonosencek.net). Poglavitna naloga društva je osveščanje javnosti o problematiki nedonošenčkov in povezovanje staršev nedonošenčkov. Člani društva pa skrbimo tudi za zbiranje denarnih sredstev za nakup sodobne opreme oddelka.

Spoznajte življenje prezgodaj rojenih otrok na forumu Nedonošenčki na >>


Sledite nam