fbpx

Evropska komisija in medicina: Letos 650 milijonov evrov za raziskave

arhiv

Zdaj v Bruslju financirajo 185 projektov s področja osebne medicine, v katere so vložili več kot milijardo davkoplačevalskih evrov. Evropska komisija bo namenila raziskavam s…

Zdaj v Bruslju financirajo 185 projektov s področja osebne medicine, v katere so vložili več kot milijardo davkoplačevalskih evrov.

Evropska komisija bo namenila raziskavam s tega področja letos 650 milijonov evrov. V pogenomskem obdobju – kot imenujejo desetletje po prvi objavi genoma leta 2001 – je zdravje drugo najobsežnejše raziskovalno področje v Evropi (prvo je informacijska tehnologija). Evropska komisija je zdravju v sklopu sedemletnega okvirnega raziskovalnega programa (izteče se 2013) namenila 6,2 milijarde in vse kaže, da bo podobno obsežna davkoplačevalska sredstva dala za medicinske raziskave, katerih velik del je namenjen genetiki, tudi v prihodnje.

Genetika je namreč eden največjih izzivov današnje znanosti. Cilj raziskav je povečati učinkovitost zdravil s sedanjih 30 do 60 na 80 do 90 odstotkov, s tem zmanjšati škodljive stranske učinke zdravil, bolje zdraviti starejše prebivalstvo in posledično znižati stroške zdravljenja. Razvoj osebne medicine je usmerjan tudi z raziskovalno politiko evropske komisije. Enota osebne medicine, ki jo vodi Kolar, ima trenutno 185 aktivnih projektov, v katere je vložena več kot milijarda davkoplačevalskega denarja. Kako torej naprej?

Vir: delo.si

Kakšne so skrivnosti genskih zapisov? Spoznajte jih s pomočjo foruma Genetska posvetovalnica na >>


Sledite nam