fbpx

Okužbo z nevarno bakterijo E. coli ustavi dosledna higiena

arhiv

Izvor E. coli iz zelenjave ostaja uganka Opozorilo nemških oblasti, da je zelenjava iz Španije okužena z nevarno bakterijo E. coli, ki jo je sicer…

Izvor E. coli iz zelenjave ostaja uganka

Opozorilo nemških oblasti, da je zelenjava iz Španije okužena z nevarno bakterijo E. coli, ki jo je sicer najti v surovem mesu, je bilo očitno prenagljeno. Kaže, da španske kumare niso krive za izbruh okužb, ki pa se nezadržno širijo. Žrtev je iz dneva v dan več, Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da gre za popolnoma novo vrsto nevarne bakterije E. coli, ki povzroča hudo črevesno bolezen in je lahko tudi smrtonosna, pravi vzrok oziroma izvor izbruha okužbe pa ostaja neznan. Ker se je okužba pojavila tudi na Češkem in v sosednji Avstriji, nemara tudi v Sloveniji nismo popolnoma varni. Kakšna je bakterija, ki seje smrt po Evropi, in kako se lahko pred njo zaščitimo?

V nekaj tednih je zaradi “mesne bakterije”, s katero so se okužili z uživanjem zelenjave, podleglo 17 ljudi, večinoma v Nemčiji in severni Evropi. V enem samem dnevu se je število okuženih ljudi povzpelo s 1500 na 2000. Nemške oblasti so s prstom pokazale na španske kumare, toda obsežni testi so pokazali, da so jih obtožili po krivem. Kumare so bile resda okužene z nevarno bakterijo enterohemoragično E. coli (EHEC), vendar ne s sevom, ki je povzročil epidemijo. Pravi izvor okužbe, s katerim se pospešeno ukvarja množica znanstvenikov, je še vedno uganka. Kljub temu se je večina držav odločila ustaviti uvoz vsega sadja in zelenjave iz Španije, zaradi česar se je špansko kmetijstvo znašlo na robu propada. Slovenija tega še ni storila, vendar vse dogajanje kaže na to, kako pomembno je poreklo hrane, ki jo uživamo.

Novi sev bakterije EHEC je nevaren zlasti zato, ker je odporen na večino antibiotikov, zato znanstveniki vse napore vlagajo v iznajdbo cepiva. Medtem so že razvili test, ki v nekaj urah zanesljivo pokaže, ali gre za okužbo z nevarnim sevom ECHC.

Vir: revija Viva

Vas zanima, kako pripraviti in shranjevati različna živila? Več na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam