fbpx

Otroci in mladostniki, izogibajte se energijskim pijačam

arhiv

Zdravniki pozivajo Washington – V novem poročilu velika skupina ameriških zdravnikov poziva otroke in mladostnike, naj se izogibajo energijskim pijačam, športne (izotonične) napitke pa naj…

Zdravniki pozivajo

Washington – V novem poročilu velika skupina ameriških zdravnikov poziva otroke in mladostnike, naj se izogibajo energijskim pijačam, športne (izotonične) napitke pa naj uživajo le športniki, in še to v omejenih količinah.

”Otroci jih nikoli ne potrebujejo”

Priporočila strokovnjakov so del nacionalne debate o energijskih pijačah, za katere se strokovnjaki bojijo, da imajo stranske učinke. ”Otroci nikoli ne potrebujejo energijske pijače,” je povedala doktorica Holly Benjamin iz ameriške pediatrične akademije, ki je sodelovala pri izdelavi poročila. ”Vsebujejo kofein in druge stimulanse, ki nimajo nobene hranilne vrednosti, zato jih ne potrebujete.” Poleg tega pa so otroci lahko veliko bolj dovzetni in občutljivi za stranske učinke teh pijač kot odrasli.

”Če jih redno pijete, je to stresno za telo. In česar si resnično ne želimo je, da so stresu izpostavljena telesa, ki rastejo,” je dodala Benjaminova.

Raziskovalci so za namene raziskave pregledali predhodne raziskave in poročila tako o energijskih pijačah, kot tudi o športnih (izotoničnih) napitkih, ki ne vsebujejo stimulansov. Kot so odkrili, energijske pijače vsebujejo veliko količino sestavin, vključno z vitamini in zelišči, z možnimi stranskimi učinki, ki pa niso vedno dobro razumljeni.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam