fbpx

Španske kumare niso krive

arhiv

Laboratorijski testi dokazali, da niso vzrok okužb z Ehec Hamburg – Španske kumare, ki naj bi bile po dosedanjih ugibanjih krive za širjenje nevarne bakterije…

Laboratorijski testi dokazali, da niso vzrok okužb z Ehec

Hamburg – Španske kumare, ki naj bi bile po dosedanjih ugibanjih krive za širjenje nevarne bakterije Ehec, so znanstveniki v nemškem Hamburgu z laboratorijskimi testi oprali krivde. Izvor bakterije, ki je doslej terjala že 16 življenj, v torek prvo tudi zunaj Nemčije, je tako znova popolna skrivnost. Evropski kmetje pa medtem že opozarjajo na velike izgube.

Znanstveniki v Hamburgu so z laboratorijskimi testi na spornih organsko pridelanih kumarah z juga Španije sicer odkrili bakterijo E.coli, niso pa potrdili prisotnosti smrtonosnega seva te bakterije, zaradi katerega je v Nemčiji in nekaterih drugih evropskih državah umrlo 16 in zbolelo že več kot 1000 ljudi.

Pri smrtonosni klici gre namreč za enterohemoragični sev bakterije E.coli (Ehec) serotipa 0104 ali na kratko HUSEC041. Minuli teden so pri treh vzorcih španskih kumar odkrili bakterijo E.coli, ki se prenaša z iztrebki. A nadaljnji testi na dveh od teh vzorcev so sedaj potrdili drug patogen Ehec in ne “aktualnega” HUSEC041.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam