fbpx

Diseminirani plazmocitom

arhiv

Diseminirani plazmocitom (DP) je rakava krvna bolezen, za katero je značilno nenadzorovano razraščanje plazmatk v kostnem mozgu. Iz ene rakasto spremenjene celice nastane klon celic,…

Diseminirani plazmocitom (DP) je rakava krvna bolezen, za katero je značilno nenadzorovano razraščanje plazmatk v kostnem mozgu. Iz ene rakasto spremenjene celice nastane klon celic, ki proizvajajo enako beljakovino – monoklonski imunoglobulin ali samo njegov del. Rakave celice tako ne morejo opravljati svoje funkcije zaščite telesa pred okužbami. Zdrave plazmatke namreč proizvajajo protelesa, ki ščitijo pred različnimi, predvsem bakterijskimi, okužbami. V Sloveniji vsako leto odkrijejo približno 100 novih primerov te bolezni.

Potek bolezni je odvisen od razširjenosti bolezni, delovanja ledvic, zdravljenja in naravnega poteka bolezni. Ta lahko več let poteka brez simptomov. DP je še vedno neozdravljiva bolezen, vendar ne napreduje hitro in bolnik lahko z njo živi dolgo. Vsakega bolnika zdravijo individualno. Zdravljenje DP je lahko zelo učinkovito z namenom, da bi zaustavili napredek bolezni, nadzorovali simptome in na tak način bolniku izboljšali kakovost življenja.

Vir: Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Obiščite spletni forum Kako živeti z rakom? in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam