fbpx

Zdravniki opozarjajo na preventivno zaščito pred sončnimi žarki

arhiv

Ljubljana – V nacionalni preventivni program Varno s soncem, ki se izvaja že petič zapored, je letos vključenih več kot 27.000 predšolskih otrok iz 138…

Ljubljana – V nacionalni preventivni program Varno s soncem, ki se izvaja že petič zapored, je letos vključenih več kot 27.000 predšolskih otrok iz 138 vrtcev in skoraj 3000 šolarjev iz 63 osnovnih šol. Glavni namen programa je seznanjati otroke, mladostnike in starše o škodljivih posledicah sončnih žarkov, so sporočili iz Zavoda za zdravstveno varstvo Celje.

Program je odziv na podatke o naraščanju števila rakavih obolenj kože v Sloveniji. “Pojavnost kožnega raka je močno povezana z izpostavljanjem soncu in s pogostnostjo sončnih opeklin. Postopoma želimo preoblikovati odnos ljudi do sonca in v čim širšem krogu populacije doseči dosledno upoštevanje in izvajanje samozaščitnih ukrepov pred škodljivimi učinki sonca. Na ta način lahko dolgoročno prispevamo k zajezitvi naraščanja kožnega raka in melanoma v Sloveniji,” je poudarila vodja programa Simona Uršič.

Program se bo v vrtcih intenzivno izvajal tri do štiri tedne, v tem času pa se bodo otroci skozi usmerjene dejavnosti in med igro naučili varovati pred škodljivimi posledicami sončnih žarkov. Z informacijami o zaščiti bodo vzgojiteljice seznanile tudi njihove starše. V osnovnih šolah pa so v program vključeni četrtošolci in petošolci v okviru šole v naravi, so še zapisali.

Vir: dnevnik.si

 

So se vam pojavila nenavadna znamenja? Posvetujte se na forumu Dermatologija na >>


Sledite nam