fbpx

Z elektrostimulacijo paraplegik znova na nogah

arhiv

London – Eksperimentalno zdravljenje z elektrostimulacijo hrbtenjače je nekemu Američanu, ki je bil po prometni nesreči leta 2006 paraliziran od prsnega koša navzdol, pomagalo, da…

London – Eksperimentalno zdravljenje z elektrostimulacijo hrbtenjače je nekemu Američanu, ki je bil po prometni nesreči leta 2006 paraliziran od prsnega koša navzdol, pomagalo, da se je ponovno postavil na noge, pisanje britanske medicinske revije Lancet povzemajo tuje tiskovne agencije. Znanstveniki so nad uspehom zdravljenja navdušeni.

25-letni Rob Summers lahko ob elektrostimulaciji hrbtenjače po več letih znova sam stoji, premika kolke, kolena, gležnje in prste na nogah ter s pomočjo drugih celo hodi. Delno so se mu obnovile tudi nekatere druge življenjske funkcije, kot sta nadzor nad delovanjem mehurja in črevesa. Strokovnjaki iz Velike Britanije in ZDA, ki so sodelovali pri zdravljenju, sicer poudarjajo, da vse to še ne pomeni ozdravitve.

Rob, ki je nekoč igral baseball, je v nesreči utrpel poškodbe hrbtenjače. Sporočila iz možganov, ki so nekoč potovala po hrbtenjači navzdol, so bila zaradi poškodbe blokirana, on pa je postal paraplegik.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam