fbpx

Zakaj ljudje ne moremo živeti brez izkrivljanja resnice?

arhiv

Rojeni lažnivci London – Čeprav se na veliko zgražamo nad laganjem, pa nam to še vedno ne prepreči, da tega ne bi počenjali (in to…

Rojeni lažnivci

London – Čeprav se na veliko zgražamo nad laganjem, pa nam to še vedno ne prepreči, da tega ne bi počenjali (in to z veseljem). Psihologinja Bella DePaulo je nekoč ugotovila (na vzorcu 147 ljudi), da so v tednu dni v povprečju “namerno zavedli“ ljudi 1,5-krat na dan. Kar se zdi dokaj malo v primerjavi z izsledki neke druge študije, da se dva človeka, ki se srečata prvič, v roku desetih minut zlažeta kar trikrat.

Vsi lažejo in zavajajo, pa ne samo ljudje – določene vrste živali se ob veliki nevarnosti naredijo mrtve in tako preživijo. Novinar John Preston z britanskega Daily Maila naredi še korak dalje – laganja obtoži tudi Boga. Ta je namreč Adamu in Evi zagotovil, da bosta umrla, če bosta ugriznila v prepovedano jabolko, kar pa se ni zgodilo. No, vsaj ne nemudoma.

Laganje je pomemben del posameznika

Ian Leslie je misli in študije o laganju zbral v knjigi Rojeni lažnivci: zakaj ne moremo živeti brez prevare (Born liars: why we can’t live without deceit), v kateri pride do fascinantnega zaključka, da je laganje – daleč od tega, da bi bilo slabo za nas – pravzaprav pomemben del posameznika. Verjame, da laganje poganja evolucijo: najbolj pametni taktiki bodo v svetu preživeli prej in bolje, kot tisti, ki se takšnih strategij ne poslužujejo.

Vir: dnevnik.si

 

Komunikacija je del čustvene inteligence. Več na forumu Čustvena inteligenca na >>


Sledite nam