fbpx

Beluši – najbolj zdrava vrsta zelenjave

arhiv

Beluši spadajo med najbolj zdrave vrste zelenjave. Vsebujejo celo bogastvo aminokislin, vitaminov (A, B, C in K), mineralov (kalcij, magnezij, kalij, cink, mangan in selen)…

Beluši spadajo med najbolj zdrave vrste zelenjave. Vsebujejo celo bogastvo aminokislin, vitaminov (A, B, C in K), mineralov (kalcij, magnezij, kalij, cink, mangan in selen) ter vlaknin. Vlaknine in aminokisline razstrupljajo telo, odvajajo pa tudi odvečno vodo, zato jih uživajte, če se počutite napihnjeni (denimo pred menstruacijo). Delujejo protivnetno, zato so še posebno blagodejni, če vas mučita artritis ali revma. Skrbijo tudi za dobro prebavo in zdrave oči, se borijo proti raku, varujejo srce in ožilje ter celo raztapljajo ledvične kamne. Zaradi bogate vsebnosti vitaminov B, so priporočljivi za nosečnice; zaradi magnezija pa za vse, ki jih muči utrujenost.

Nakup

Najpogostejši so zeleni beluši, vendar na naših tržnicah ponujajo tudi bele. Njihova sezona je prav zdaj, trajala pa bo vse do konca junija. Izberite stebla, ki so ravna, čvrsta in povsem zelena ali bela. Poleg tega preverite, ali so beluši približno enake debeline – samo tako se bodo namreč skuhali sočasno. Za pol kilograma boste odšteli približno 4 evre.

Vir: Viva.si

Odkrijte male skrivnosti ljubiteljev dobre kuhinje na forumu Prehrana na >>


Sledite nam