fbpx

Predstavitev posegov na angiografskem aparatu s CT prikazom struktur

arhiv

Na Kliničnem inštitutu za radiologijo (KIR) Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so danes prikazali posege, ki jih izvajajo na novem angiografskem aparatu (Allura Xper FD 20)….

Na Kliničnem inštitutu za radiologijo (KIR) Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so danes prikazali posege, ki jih izvajajo na novem angiografskem aparatu (Allura Xper FD 20). Je prvi aparat v Sloveniji, ki združuje angiografijo s CT prikazom struktur.

Asist. mag. Dimitrij Kuhelj, dr. med., ki je razložil delovanje aparata, je povedal, »da ga imamo na inštitutu že leto dni, vendar smo ga danes predstavili javnosti, saj smo želeli prikazati vse, kar lahko z njim delamo. Omogoča nam namreč hkratni prikaz tako žilnih kot nežilnih struktur ter hkratno izvedbo intervencijskega radiološkega posega. Na aparatu smo v tem času opravili več kot 1200 posegov, večinoma najzahtevnejših. Pri zdravljenju tumorjev ga uporabljamo za ciljano zdravljenje nekaterih tumorjev (hepatoceličnih karcinomov, mestastaz, adenokarcinomov ledvic ipd.), saj omogoča natančno lokalizacijo arterij, ki tumor prehranjujejo ter njihovo hkratno izključitev z embolizacijo ter po potrebi direktno aplikacijo zdravil v tumor- kemoterapevtikov.«

Pri določenih bolnikih lahko nadomestimo posege, vodene na CT, s posegom na novem angiografskem aparatu ter tako povečamo dostopnost CT aparature za bolnike ob manjšem obsevanju z ionizirajočimi žarki ter ob manjši uporabi kontrastnih sredstev.

Aparat omogoča natančnejše zdravljenje tudi sprememb na žilah (postavitev aortnih žilnih opornic, embolizacije vene porte, transjugularnega intrahepatičnega obvoda-TIPS, embolizacijo psevdoanevrizem, žilnih malforrmacij) in nežilnih posegih (posegi na hrbtenici-vertebroplastika, drenaže tekočinskih kolekcij, perkutana biliarna drenaža, citološke in histološke punkcije).

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana


Sledite nam