fbpx

Zaradi pomanjkanja spanja se nekateri nevroni izklopijo

arhiv

Nevroni v nekaterih predelih možganov se med spanjem različno vklapljajo in izklapljajo, tako da v posameznih trenutkih ne morejo komunicirati z drugimi, so v raziskavi…

Nevroni v nekaterih predelih možganov se med spanjem različno vklapljajo in izklapljajo, tako da v posameznih trenutkih ne morejo komunicirati z drugimi, so v raziskavi ugotovili nevrologi z univerze Wisconsin-Madison. Vsakdo, ki je premalo spal ali sploh ni spal, ve, da so njegove reakcije zaradi utrujenosti drugačne, da se ne more zbrati ipd.

Raziskava, opravljena na podganah, pa je pokazala, da se možganski nevroni različno odzivajo na pomanjkanje spanja. Pri živalih, ki dlje časa niso spale, se v določenem delu možganov preprosto izklopijo, četudi se zdi podgana budna. Verjetnost, da se bo to zgodilo, narašča s trajanjem budnosti: nekateri nevroni, ki so se najbolj utrudili, za nekaj časa preprosto »zaspijo«. To velja predvsem za zgornje motorične nevrone, ki so v možganski skorji ali nekaterih jedrih možganskega debla in tvorijo sinapse s spodnjimi motoričnimi nevroni v hrbtenjači, so ugotovili v raziskavi, objavljeni v reviji Nature.

Vir: delo.si


Sledite nam