fbpx

Alergena hrana od mleka in oreščkov do rib in barvil

arhiv

Med temi so mlečni izdelki, orehi, ribe, raki, gobe, čokolada, nekatere vrste sadja in zelenjave, konzervansi ter barvila. Alergija na hrano se največkrat razvije že…

Med temi so mlečni izdelki, orehi, ribe, raki, gobe, čokolada, nekatere vrste sadja in zelenjave, konzervansi ter barvila.

Alergija na hrano se največkrat razvije že pri otrocih, lahko pa tudi pozneje. Kar 15 odstotkov ljudi meni, da so preobčutljivi na določeno hrano, študije pa kažejo, da ima tovrstne težave približno tri odstotke odraslih in celo že šest do osem odstotkov otrok.

Otroci imajo preobčutljivostne reakcije na hrano že v prvem letu starosti, najpogosteje na kravje mleko (2,5 odstotka dojenčkov). Zato je priporočljivo, da mati malčka doji vsaj do šestega meseca, pozneje pa ga počasi navaja na drugo hrano; tako je manj verjetnosti za nastanek alergije.

Pri 80 odstotkih otrok ta alergija izzveni do petega leta starosti, pri 35 odstotkih pa se pozneje razvije alergija na druga živila. Približno 1,5 odstotka otrok ima alergijo na jajca, pol odstotka pa na arašide.

 

Kako v vsakdanjem življenju živeti z različnimi vrstami alergij? Več na forumu Alergije na >>>


Sledite nam