fbpx

Andropavza – klimakterij pri moškem ali razblinja se prastari mit

arhiv

Dolga desetletja je medicina gladko in docela zanikala to možnost. Menopavza pri moškem? Čenče! Moški klimakterij? Zanj ni obstajal noben dokaz, zato je vprašanje ostalo…

Dolga desetletja je medicina gladko in docela zanikala to možnost. Menopavza pri moškem? Čenče! Moški klimakterij? Zanj ni obstajal noben dokaz, zato je vprašanje ostalo za znanost neresno in nepreverljivo.
Še pred nekaj leti je večina zdravnikov ne le dvomila v obstoj klimakje bi terija pri moškem, temveč je tej predpostavki tudi odločno ugovarjala,odvrnila je pogled od simptomov oziroma jih enostavno odpravila z razlago, da “starost pač prinese svoje”.

Tudi samim moškim, ki so se soočali z značilnimi težavami, kot so izguba moči, energije, poleta in potence, ni bilo do tega, da bi se poglobili vanje. Moški v svojem družbenem okolju igrajo preveč samozavestno in neodvisno vlogo, da bi bili pripravljeni prostovoljno priznati tovrstne slabosti. Podoba, ki jo imajo o sebi, je preveč zakoreninjena, preobremenjena s klišeji o možatosti, da bi pred drugimi priznali pešanje svoje potence in moči. Vzdrževanje zunanjega videza krepkosti in žilavosti je za moškega pomembnejše od izboljšave njegovega osebnega počutja. Podvomite o njegovi možatosti, pa si boste v hipu nakopali sovražnika.

Medicina, in v tem okviru predvsem endokrinologija, se je komaj pred nekaj leti začela ukvarjati z vprašanjem andropavze kot bolezni in z njenimi simptomi, se posvečati možnostim diagnoze in metodam zdravljenja. Danes lahko prvič z znanstvenega stališča zatrdimo: Tudi moški vstopa v klimakterij.

Vir: rubrika Bolezni, Med.Over.Net

Obiščitre spletni forum Klimakterij in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam


Kako preprečiti okužbe kirurške rane?