Zaradi staranja prebivalstva je Parkinsonova bolezen v porastu

arhiv

Ljubljana – Danes obeležujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni. To je napredujoča nevrološka bolezen, ki prizadene gibanje, zanjo je značilno tresenje, počasno gibanje in otrdelost mišic….

Ljubljana – Danes obeležujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni. To je napredujoča nevrološka bolezen, ki prizadene gibanje, zanjo je značilno tresenje, počasno gibanje in otrdelost mišic. Zaradi staranja prebivalstva je pojavnost te bolezni v porastu.

Simptomi parkinsonove bolezni vplivajo na kakovost življenja bolnikov, opozarjajo v društvu bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami Trepetlika. Bolezen prizadene več kot šest milijonov ljudi po vsem svetu. V Sloveniji pa število bolnikov s parkinsonovo boleznijo in drugimi parkinsonizmi presega 7000.

Parkinsonova bolezen je takoj za alzheimerjevo druga najpogostejša nevrološka degenerativna bolezen. Pojavi se zaradi izgube živčnih celic – te proizvajajo dopamin, nevrotransmitor, ki omogoča pošiljanje sporočil v dele možganov, ki koordinirajo gibanje. Pri izgubi celic, ki proizvajajo dopamin, ti deli možganov niso več sposobni normalno delovati.

Vir: dnevnik.si

Veliko znanj in izkušenj je skritih v starostnikih. Obiščite spletni forum Starejši so modrejši na >>


Sledite nam