fbpx

Stres na delovnem mestu v Sloveniji še slabo obvladan

arhiv

Stres na delovnem mestu bremeni 28 odstotkov zaposlenih v državah Evropske unije. Ljubljana – Stres na delovnem mestu bremeni 28 odstotkov zaposlenih v državah EU25,…

Stres na delovnem mestu bremeni 28 odstotkov zaposlenih v državah Evropske unije.

Ljubljana – Stres na delovnem mestu bremeni 28 odstotkov zaposlenih v državah EU25, ekonomski stroški tega pojava pa predstavljajo med tri in štiri odstotke BDP, kažejo evropski podatki. Stanje v Sloveniji je podobno, a aktivnosti za obvladovanje tega pojava je pri nas še zelo malo, so opozorili organizatorji današnje konference o zmanjševanju stresa, poroča STA.

Na mednarodni konferenci o zmanjšanju stresa in povečanju zadovoljstva ter produktivnosti predstavljajo Program podpore za delodajalce in zaposlene pri odpravljanju stresa, povezanega z delom, in pri zmanjševanju njegovih škodljivih posledic, ki ga izvaja Univerza v Mariboru v sodelovanju z Združenjem delodajalcev Slovenije in Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije.

Program pilotno izvajajo v petih slovenskih podjetjih (Lumar Ig, Steklarna Hrastnik, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Talum in Primorje), kjer so se poleg stresa na delovnem mestu lotili spremljanja izostajanja z dela, zmanjševanja produktivnosti, fluktuacije zaposlenih, izgorevanja na delovnem mestu ter usklajevanja poklicnega in družinskega življenja. To so pojavi, ki so povezani s stresom na delovnem mestu, je na novinarski konferenci pred konferenco pojasnil vodja tega projekta Aleš Strmečki z Univerze v Mariboru.

V pilotnem programu želijo odkriti tiste dejavnike na delovnem mestu, ki med Slovenci povzročajo največ bolniških odsotnosti, konfliktov, slabega zdravja, prezentizma oz. nizke produktivnosti. Ponuditi pa želijo tudi ukrepe, ti zajemajo izobraževanje, svetovanje ali postavljanje učinkovitega delovnega okolja, s katerimi bi te dejavnike lahko obvladovali, je pojasnil Strmečki.

Vir: delo.si

Obiščite spletni forum Antistresne strategije in povprašajte za nasvet na >>


Sledite nam