fbpx

Za polovico nižja subvencija za mlade družine?

arhiv

Ljubljana – Med vladnimi gradivi v obravnavi je tudi sklep o višini subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja. Kot kaže, je prišel trenutek…

Ljubljana – Med vladnimi gradivi v obravnavi je tudi sklep o višini subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja. Kot kaže, je prišel trenutek resnice: zaradi izjemno hitrega povečevanja števila upravičencev do subvencije (dobivajo jo lahko največ osem let), ki mu ni sledila rast proračunskih sredstev za ta namen, ministrstvo za okolje in prostor predlaga znižanje subvencije za mlade družine.

Ta je od leta 2007 znašala 300 evrov na družinskega člana, po predlogu, o katerem se mora izreči še vlada, pa bi se znižala predvidoma za polovico. Ko je leta 2006 država mladim družinam s subvencijami začela pomagati pri prvem reševanju stanovanjskega vprašanja (z nakupom stanovanja, gradnjo ali rekonstrukcijo individualne hiše ter spremembo namembnosti prostorov), je bilo upravičencev, ki so zaprosili za subvencijo, zelo malo (177 mladih družin), dobili pa so po 160 evrov na družinskega člana na leto. Potem ko je vlada uvidela, da je vstopni cenzus prestrog, je dohodkovne pogoje ublažila, subvencije pa je v letu 2007 zvišala na 300 evrov. Število upravičencev je začelo bliskovito naraščati, v povprečju se je vsako leto skoraj podvojilo. Ker vlada s proračunskimi sredstvi ni sledila temu tempu, se je že leta 2009 začelo ugibati o verjetnem znižanju subvencij.

Vir: delo.si

Gradite, opremljate ali renovirate dom? Posvetujte se na forumu Gradimo, opremljamo in urejamo dom na >>


Sledite nam