fbpx

Radioaktivno sevanje in živila

arhiv

Države članice EU so v okviru Stalnega odbora za prehranjevalno verigo in zdravje živali včeraj, 24. marca, potrdile predlog Evropske komisije, da poostrijo nadzor nad…

Države članice EU so v okviru Stalnega odbora za prehranjevalno verigo in zdravje živali včeraj, 24. marca, potrdile predlog Evropske komisije, da poostrijo nadzor nad uvozom hrane in živalske krme iz Japonske.

Ukrep, ki velja za 12 japonskih prefektur, kjer bi na predelavo hrane lahko vplivala nesreča v jedrski elektrarni Fukušima, bo formalno potrjen danes in bo stopil v veljavo en dan po objavi v Uradnem listu Evropske unije. Objava je predvidena za soboto, 26. marca 2011.

Vsi prehrambeni proizvodi iz teh regij bodo morali biti testirani že pred izvozom, v EU pa bodo pristojni organi opravljali še naključne preglede teh živil. Hrana in krma iz preostalih 35 prefektur pa bo morala imeti ob uvozu v EU posebno deklaracijo, na kateri bo napisana regija, iz katere prihaja, ob vstopu v Unijo pa bodo prav tako izvajali naključne preglede.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Sledite nam