fbpx

Alkoholiki mehke duše – potrebujejo podporo

Zdravje, Zdravje in bolezni

Podpora pomeni toplina v odnosih s svojimi najbližjimi. Dobesedno jim je ušlo iz rok tisto, kar najbolj rabijo: varnost, dom.

Točilni pult – podpora zapitemu

Točilni pult ali po domače “šank” je neke vrste svetinja za alkoholika. Tudi, če ima doma dovolj dobre pijače, alkoholik težko preživi brez “šanka”. 6E39DF70-CCAD-11E1-A2E3-281566B94067Moja dolgoletna izkušnja dela z alkoholiki mi je dejstvo mnogokrat potrdila. Zakaj! Alkoholiki so mehke, tople, dobre duše, ki jih je alkohol načel, ranil, odtujil od sebe in domačih. “Bil je preveč dober, zato ni vzdržal v taki situaciji, s tako ženo ali starši in zato se je zapil” večkrat slišimo reči. Kako to, da se dober in topel možakar zapije pri štiridesetih letih? Kako to, da je iz tako pridnega človeka pri petdesetih nastala razvalina! Kako to, da je pozabil na ženo, otroke in v najlepših letih cele dneve poseda s prijatelji za “šankom”.

Takšna in še mnoga vprašanja se nam postavljajo, ko stopamo v svet alkoholikov. Alkoholiki so nekoliko drugačni ljudje – danes bi rekli, da so morda “indigo ljudje” ali ljudje, ki so bolj občutljivi, ranljivi, tisti, ki potrebujejo več podpore. Podpora pomeni toplina v odnosih s svojimi najbližjimi. Dobesedno jim je ušlo iz rok tisto, kar najbolj rabijo: varnost, dom. Alkoholik je zapravil varno klimo doma in poiskal nadomestek pri šanku med prijatelji. To da je vsega kriva žena, starši, služba, družba so jalovi izgovori in opravičila.

Sozakonec in/ali svojci – podporna mreža zdravljencu

Sozakonec je ponavadi tista oseba, ki najbolj čuti pogubne posledice odvisnosti od alkohola. Večkrat dobesedno oropan čustvenega in duhovnega življenja postane še nujna (največkrat tudi edina) podpora, rešilna bilka, za katero se bo alkoholik zgrabil v prvi fazi reševanja sebe. Običajno žena in posredno tudi otroci, prijatelji ali starši lahko zasvojencu vrnejo dom. Moja izkušnja dela z alkoholiki je tudi ta, da je pri svojcih kljub telesnemu in psihičnemu nasilju, še ostalo “tleče” stanje ljubezni do zapitega in, da so se pripravljeni podati na to trnovo in negotovo pot, kjer bodo morali spreminjati tudi sebe.

Skoraj ne poznam alkoholika, ki bi se odvisnosti rešil sam, tudi če gre za samsko osebo ali brezdomca. Poleg matične skupnosti zdravljencev, si morajo le-ti najti še nekoga, s katerim bodo gradili dom ali kot danes radi strokovno rečemo: varno klimo.

Vir: brezalkohola.si

Neizmerljivo je trpljenje, ki prizadane osebe, ujete v primež alkohola. Več na forumu Alkohol .


Sledite nam