fbpx

V središču matere in medgeneracijska solidarnost

arhiv

Materinski dan, 25. marec, je posvečen materam, postaja pa tudi dan za opozorilo o pomenu medgeneracijske solidarnosti. V Sloveniji je žensk z izkušnjo materinstva vse…

Materinski dan, 25. marec, je posvečen materam, postaja pa tudi dan za opozorilo o pomenu medgeneracijske solidarnosti.

V Sloveniji je žensk z izkušnjo materinstva vse več: pred dobrimi 100 leti ni imelo otrok približno 20 odstotkov žensk, ki so zaključile svojo rodno dobo. Danes je takih približno sedem odstotkov, vendar pa se njihov delež rahlo povečuje.

Korenine materinskega dne segajo v ameriško žensko socialno gibanje v sredo 19. stoletje, v 20. stoletju pa se je uveljavil predvsem na Zahodu. Iz ZDA se je razširil v Evropo po 1. svetovni vojni, pojasnjujejo v Slovenskem etnografskem muzeju. Po drugi svetovni vojni se je močno skomercializiral in danes ga po potrošništvu v ZDA presega le še božič, opozarjajo.

V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, v javnosti ni obeleževal, v 90. letih prejšnjega stoletja pa je znova začel dobivati prostor tudi v javnem življenju.

V Katoliški cerkvi 25. marca, natančno devet mesecev pred božičem, obeležujejo praznik angelovega oznanila Mariji, da bo rodila Božjega sina.

Najstarejša praznovanja, posvečena praznovanjem boginje matere, segajo vse do antičnih časov. V sodobnosti pa v različnih državah praznujejo materinski dan ob različnih dneh. Prvi v letu so Norvežani, ki ga praznujejo drugo nedeljo v februarju, zadnji v letu pa so Indonezijci, ki ga praznujejo 22. decembra. Največ držav praznuje materinski dan drugo nedeljo v maju, so v uvodu k statističnim podatkom navedli na statističnem uradu.

Vir: delo.si


Sledite nam