fbpx

Tuberkuloza je pri nas zelo dobro obvladana bolezen

arhiv

Ljubljana – Danes je svetovni dan boja proti tuberkulozi. Ta bolezen je v Sloveniji sicer dobro obvladana. Letno za njo zboli manj kot 20 bolnikov,…

Ljubljana – Danes je svetovni dan boja proti tuberkulozi. Ta bolezen je v Sloveniji sicer dobro obvladana. Letno za njo zboli manj kot 20 bolnikov, umrljivost zaradi te bolezni se giblje med 1,3 in 4,2 odstotka. Zdravljenje te bolezni je pri nas obvezno, traja pa najmanj šest mesecev.

Že leta 2000 se je Slovenija uvrstila med države z nizko incidenco tuberkuloze, pod 20 primerov na 100.000 prebivalcev. Pojavnost tuberkuloze v Sloveniji se iz leta v leto znižuje in je leta 2009 dosegla vrednost 9,3 primera 100.000 prebivalcev, navajajo v bolnišnici Golnik.

V Sloveniji pogosteje zbolevajo moški, ogrožene skupine prebivalstva, ki pri nas pogosteje obolevajo za tuberkulozo, pa so starostniki, sladkorni bolniki, osebe, ki prekomerno uživajo alkohol, osebe, ki bivajo v negovalnih ustanovah, osebe, ki so se že zdravile zaradi tuberkuloze, zdravstveni delavci in osebe, ki so bile v stiku s kužnim tuberkuloznim bolnikom.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam