fbpx

Preverite ščitnico, če ste potrti in se redite

arhiv

Vsekakor je potrebno oditi na pregled Ščitnica, majhna žleza z notranjim izločanjem, ki leži na sprednji spodnji strani vratu in ima obliko metulja, je še…

Vsekakor je potrebno oditi na pregled

Ščitnica, majhna žleza z notranjim izločanjem, ki leži na sprednji spodnji strani vratu in ima obliko metulja, je še kako pomembna za pravilno delovanje našega telesa. V kri izloča dva hormona: tiroksin (T4) in trijodtironin (T3), ki prehajata v različna tkiva v telesu in vplivata nanje. Kot pravi doc. dr. Simona Gaberšček, dr. med. s Klinike za nuklearno medicino UKC Ljubljana, je pri tem veliko pomembnejši vpliv T3 kot T4.

Poenostavljeno rečeno, ščitnični hormoni pospešujejo presnovo. Vplivajo na mišične celice, pa tudi na srčno mišico, kosti, možgane, prebavila, kožo, dihala, druge žleze in tudi sami nase. Poleg tega ščitnični hormoni sodelujejo pri uravnavanju telesne temperature, omogočajo normalno delovanje celic, pri plodu in majhnem otroku pa normalno rast in razvoj možganov.

Kot pravi sogovornica, mora biti raven ščitničnih hormonov v krvi v normalnem območju, za kar skrbi hipofiza, žleza, ki leži na bazi možganov. Hipofiza zazna raven ščitničnih hormonov v krvi in na osnovi tega izloča tirotropni hormon (TSH). Normalna raven TSH in ščitničnih hormonov v krvi pomeni normalno delovanje ščitnice in hipofize. Če hipofiza zazna, da je ščitničnih hormonov premalo, se raven TSH v krvi zviša, če pa hipofiza zazna, da je ščitničnih hormonov preveč, se raven TSH zniža. Hipofiza torej deluje kot termostat.

Vir: Viva.si

Obiščite spletni forum Družinska medicina in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam