fbpx

Nam bodo namesto natrijevih svetile LED-svetilke?

arhiv

V projektu prenove javne razsvetljave se bodo občine lahko odločale med različnimi tipi razsvetljave. V društvu Temno nebo svarijo pred LED-svetilkami, ki naj bi bile…

V projektu prenove javne razsvetljave se bodo občine lahko odločale med različnimi tipi razsvetljave. V društvu Temno nebo svarijo pred LED-svetilkami, ki naj bi bile neugodne za okolje in zdravje.

Andrej Mohar iz društva pojasnjuje, da LED svetila sicer imajo določene prednosti, obenem pa so kot zunanja razsvetljava problematična predvsem zaradi bele svetlobe, ki onesnažuje bistveno bolj kot današnje natrijeve svetilke.

“Slednje so ta trenutek še vedno najbolj energetsko učinkovita rešitev, pa tudi cenovno so sprejemljive. Zato ne vidimo nobenega ekonomskega smisla, zakaj bi šli v zelo draga svetila, ki bi prihranila od pet do deset odstotkov električne energije. Takšen prihranek je zanemarljiv ob dejstvu, da je marsikatera ulica ali cesta v Sloveniji osvetljena tudi do trikrat preveč,” je dejal Mohar. Te dni po njegovih besedah poteka prvi sodni postopek državljana proti Mestni občini Ljubljana, ker so mu na nepomembno stransko ulico postavili za 500 odstotkov močnejšo svetilko, kot jo zahtevajo standardi.

Vir: rtvslo.si


Sledite nam