fbpx

Rak želodca

arhiv

Rak želodca je po pojavnosti šesti najpogostejši maligni tumor in se pogosteje pojavlja pri moških kot pri ženskah. Pri nas letno zboli približno 420 ljudi….

Rak želodca je po pojavnosti šesti najpogostejši maligni tumor in se pogosteje pojavlja pri moških kot pri ženskah. Pri nas letno zboli približno 420 ljudi. Pojavnost raka spodnjega dela želodca se po svetu in pri nas zmanjšuje, narašča pa pojavnost raka zgornjega dela želodca, kjer ta prehaja v požiralnik. Bolezen še vedno sodi med najpogostejše vzroke smrti zaradi raka. Razlog visoke smrtnosti je predvsem pozno odkrita bolezen.

Tumorji želodca so lahko benigni ali maligni. Benigni tumorji rastejo lokalno, običajno niso nevarni in se po odstranitvi ne ponovijo. Maligni tumorji želodca (rak) lahko prerastejo steno želodca in se širijo v sosednje organe (požiralnik, trebušno slinavko, jetra ali črevo) ter vplivajo na njihovo delovanje.

Rak želodca najpogosteje vznikne v antrumu, redkeje v korpusu (telesu) želodca, kardiji (delu med požiralnikom in želodcem) ter še redkeje na mali krivini in krnu želodca.

Vseh dejavnikov, vpletenih v razvoj raka na želodcu, še ne poznamo, zagotovo pa se pojavi zaradi spleta več vzrokov. Starost je pomemben dejavnik tveganja, saj je večina bolnikov ob diagnozi starejša od 70 let.

Vir: onkologija.si


Sledite nam