Rak trebušne slinavke

anonimni uporabnik, 13. julij 2012
Ostalo

Izraz »rak trebušne slinavke« zajema maligne tumorje, ki se razlikujejo po izvoru in tipičnih strukturah tkiva, ki jih tvorijo.

Trebušna slinavka ali s tujko pankreas je pomemben organ v zgornjem delu trebušne votline in leži med želodcem in hrbtenico. Tumorji trebušne F661ED9A-CCBA-11E1-BD37-281566B94067slinavke so lahko benigni ali maligni. Benigni tumorji rastejo lokalno in po odstranitvi običajno ne zrastejo ponovno. Maligni ali rakavi tumorji trebušne slinavke imajo drugačne značilnosti, prerastejo lahko steno trebušne slinavke in se širijo v sosednje organe ter ovirajo njihovo delovanje. Rakave celice se lahko odcepijo od tumorja in po limfnem sistemu ali krvi potujejo v druge organe telesa (bezgavke, jetra, pljuča ali kosti), kjer tvorijo zasevke (metastaze).

Izraz »rak trebušne slinavke« oziroma »karcinom pankreasa« zajema maligne tumorje, ki se razlikujejo po izvoru in tipičnih strukturah tkiva, ki jih tvorijo. Tumor običajno vznikne iz celic kanalčkov, po katerih se pretakajo prebavni sokovi. Takšen tumor imenujemo adenokarcinom. Zelo redko se rak razvije v celicah Langerhansovih otočkov, ki proizvajajo inzulin in glukagon. Te tumorje imenujemo endokrini tumorji, zanje je značilno, da rastejo počasneje.

Rak trebušne slinavke se hitro razširi na sosednje organe, pogosto tudi že zelo zgodaj zaseva v druga tkiva, največkrat v potrebušnico (peritonej), področne bezgavke, jetra in pljuča.

Tumorje trebušne slinavke delimo tudi po njihovi lokaciji v organu. Najpogostejši so v glavi pankreasa (v okrog 70 odstotkih), redkejši v telesu pankreasa (v okrog 20 odstotkih), samo 10 odstotkov malignih tumorjev pa je v repu pankreasa (glej poglavje Zgradba in delovanje trebušne slinavke).

Vir: onkologija.si

Za mnenja in vprašanja obiščite forume mape Onkologija.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,668
28.03.2024 ob 17:13
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close