fbpx

Nevarnosti za zdravje zaradi posledic sevanja jedrske nesreče na Japonskem

arhiv

Zaradi posledic več eksplozij v jedrskih elektrarnah na Japonskem po rušilnem potresu in popotresnem morskem valu se v javnosti vedno bolj pogosto pojavljajo vprašanja, kako…

Zaradi posledic več eksplozij v jedrskih elektrarnah na Japonskem po rušilnem potresu in popotresnem morskem valu se v javnosti vedno bolj pogosto pojavljajo vprašanja, kako bi lahko vsi ti nesrečni dogodki vplivali oziroma ogrožali zdravje ljudi, če bi radioaktivni izotopi z oblaki prekrili Evropo oziroma dosegli naše območje Slovenije. Prav tako se pojavljajo vprašanja o preventivni zaščiti z jodom.

Prof. dr. Sergej Hojker, dr. med., predstojnik Klinike za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je povedal, »da takega tveganja pri nas ni pričakovati, kajti razdalje so le prevelike in s tem se tudi tveganje bistveno zmanjšuje. Ljudje že stoletja živimo v krajih z naravnim sevanjem in smo zato že prilagojeni, vendar pa nobeno ionizirajoče sevanje za človekov organizem ni zdravo. Posamezniki so izpostavljeni določenemu sevanju ali zaradi narave svojega dela, ali zaradi potrebe po medicinski diagnostiki zaradi zdravstvenih problemov, ki jih lahko človek ima. Vse, kar je potrebno je, da moramo vseskozi paziti, saj se sevanje kopiči in sešteva, zato moramo paziti, da ne presežemo dopustne meje.«

Profesor dr. Sergej Hojker, dr. med.,  je predvsem opozoril, da mora naša hrana vsebovati zadostne količine joda, saj z vsakdanjo prehrano in jodirano soljo dobimo v naše telo zadostne količine joda, ki so potrebne za normalno delovanje ščitnice, da ohranimo naše zdravje. Še posebno bogata z jodom je hrana z uživanjem morskih sadežev, školjke in nekatere vrste alg.

Preventivna zaščita z jodom je tableta kalijevega jodida, vendar pa za sedaj ni nobene potrebe, da bi ljudje razmišljali o jemanju teh tablet. Predvsem prof. dr. Hojker svari, da nikakor ne smemo kar sami na lastno pest jemati teh tablet, kajti ob tako velikem vnosu joda se lahko pojavijo nezaželeni stranski učinki.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljane


Sledite nam