fbpx

Bolečina v spodnjem delu trebuha lahko kaže na endometriozo

arhiv

Čeprav je ta bolezen najpogostejša bolezen žensk v plodnem obdobju, jo zdravniki še vedno slabo prepoznajo in pogosto neustrezno zdravijo Endometrioza je najpogostejša bolezen žensk…

Čeprav je ta bolezen najpogostejša bolezen žensk v plodnem obdobju, jo zdravniki še vedno slabo prepoznajo in pogosto neustrezno zdravijo

Endometrioza je najpogostejša bolezen žensk v plodnem obdobju, in je torej pogostejša od sladkorne bolezni, raka ter spolno prenosljivih okužb – vendar to bolezen tako ženske kot zdravniki slabo poznajo.

To je bolezen, pri kateri se tkivo, ki je podobno sluznici maternice, pojavi zunaj maternične votline. Pojavi se lahko na potrebušnici, jajčnikih, jajcevodu, maternici, pa tudi na debelem in tankem črevesu, slepiču, mehurju, sečevodih, nožnici, pooperativnih brazgotinah, popku, našli pa so jo tudi v pljučih in na možganih, je povedala Vesna Šalamun, dr. med., iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Bolezen se pojavi kot peritonealna endometrioza, endometrioza jajčnika in globoka endometrioza, ki je najtežja oblika in prizadene črevo.

Vzroki niso pojasnjeni

Zakaj endometrioza nastane, še ni pojasnjeno, bolezen pa povezujejo z genskimi, imunološkimi in okoljskimi dejavniki. Tako ena od teorij pravi, da naj bi to bolezen povzročal dioksin, ki ga vsebuje belilo, s katerim barvajo tampone. Te uporabljajo predvsem mlade ženske, ki pa jih je med bolnicami z endometriozo vse več. To je hormonsko pogojena bolezen in se razvije, ko jajčniki delujejo, ter ugasne z menopavzo. Izjema je globoka endometrioza, ki povzroča težave tudi po menopavzi.

Endometrioza lahko poteka brez težav, ženska ne ve, da to bolezen ima in jo – sicer zelo redko – odkrijejo naključno. Povzroča pa lahko tudi vrsto težav, predvsem bolečine in neplodnost. Tako lahko ženske občutijo boleče menstruacije, bolečino v medenici, v križu in pri spolnih odnosih. “Krčevite bolečine ob menstruaciji so normalne, če pa se bolečina pojavi že pred menstruacijo ali kronično, ne glede na menstruacijski cikel, je vedno hujša ali bolečine nastanejo na novo, pa gre lahko za endometriozo,” je povedala Šalamunova. Če nastane na črevesu, je lahko boleče odvajanje blata ali kri v blatu, če na mehurju, boleče uriniranje in kri v urinu.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum ABC ginekologije in porodništva in povprašajte za nasvet na >>


Sledite nam