fbpx

Matične celice popolnoma obnovile deklici imunski sistem

arhiv

Po zdravljenju malignega možganskega tumorja so matične celice deklici popolnoma obnovile imunski sistem  Skupina Cryo-Save, vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi, je v…

Po zdravljenju malignega možganskega tumorja so matične celice deklici popolnoma obnovile imunski sistem 

Skupina Cryo-Save, vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi, je v začetku marca z veseljem objavila uspešno zdravljenje potencialno smrtne bolezni (Medulloblastoma) z odraslimi matičnimi celicami, shranjenimi v banki Cryo-Save.

Alba, deklica iz Cadiz-a v Španiji, si je opomogla od Medulloblastoma, visoko malignega tumorja na možganih, potem ko so jo zdravili z matičnimi celicami iz njene popkovnice, ki so jih ob rojstvu shranili v laboratorijih Cryo-Save v Niel-u, v Belgiji. Po operaciji in kemoterapiji je presaditev matičnih celic v celoti obnovila njen imunski sistem. Danes štiriletna deklica je bila zdravljena v Niño Jesús Hospital v Madridu, pri starosti dveh let. Trenutno je bila razglašena kot v celoti ozdravljena in tako lahko živi popolnoma normalno življenje.

Arnoud van Tulder, CEO, Cryo-Save:

“Vesel sem novice, da je Alba v celoti ozdravljena, in ponosen na to, da je Cryo-Save del njenega uspešnega procesa zdravljenja. Prav to je razlog, zaradi katerega staršem ponujamo storitev shranjevanja matičnih celic njihovih novorojenčkov.”

“Ta uspešni primer zdravljenja tudi potrjuje, da popkovnična kri vsebuje odlične matične celice. Matične celice iz popkovnične krvi so najmlajše v človeškem telesu in imajo zato večji potencial za uporabo v medicini. Novejše raziskave potrjujejo eksponentno povečevanje uporabe matičnih celic po vsem svetu. Rezultati zdravljenja z matičnimi celicami iz popkovnične krvi so vzpodbudni pri mnogih boleznih (vključno pri levkemiji, limfomih in prirojenih napakah kostnega mozga).«

“Primer uspešnega zdravljenja kaže našo naravnanost k zdravju in dobremu počutju naših strank in potrjuje uporabnost zasebno shranjenih vzorcev matičnih celic, kot tudi kakovost obdelave in postopkov shranjevanja v laboratorijih Cryo-Save.”

Dr. Luis Madero, vodja Oddelka za onkologijo v Madridu Hospital Niño Jezusa, je bil odgovoren za zdravljenje Albe za njen nadaljnji nadzor.

“Gre za edinstven primer v Španiji. Uporaba matičnih celic za regeneracijo krvnega sistema za to vrsto raka je zelo dolgotrajna. V tem primeru smo prvič v naši državi uporabili lastne matične celice iz popkovnične krvi otroka. V zadnjih letih opažamo porast presaditev matičnih celic iz popkovnične krvi. Še posebej v primeru bratov in sester so te vrste celic najboljša terapevtska možnost,” pravi dr. Madero.

Proces zdravljenja:

Ob rojstvu Albe, leta 2007, sta se njena starša odločila za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi v banki Cryo-Save. Dve leti kasneje so Albi diagnosticirali medulloblastom, zelo redko obliko malignega primarnega tumorja v centralnem živčnem sistemu.

Proces zdravljenja medulloblastoma se je začel z operacijo in odstranitvijo večine možganskega tumorja. Po tej operaciji so Albo zdravili s kemoterapijo, da bi zmanjšali preostali tumor in uničili preostale rakave celice. Kemoterapija pa ne le uničuje rakave celice, ampak tudi bolnikov krvni in imunski sistem. Zato je bilo potrebno dekličin imunski sistem obnoviti s presaditvijo matičnih celic.

Presaditev so opravili v bolnišnici v Madridu z matičnimi celicami iz popkovnične krvi Albe, ki so jih sprostili iz laboratorijev Cryo-Save v Belgiji na zahtevo lečečih zdravnikov. Po presaditvi so matične celice migrirale v kostni mozeg, kjer so začele proizvajati levkocite, eritrocite in trombocite kar je pomenilo začetek regeneracije krvnega sistema. 60 dni po prvi so opravili novo presaditev matičnih celic, tokrat iz dekličine periferne krvi, da bi pospešili obnovo trombocitov.

Štirinajst mesecev po presaditvi ima deklica popolnoma obnovljen krvni sistem in (seveda ob rednih zdravstvenih pregledih) uživa normalno življenje.

Vir: Cryo-Save

Posvetujte se o postopkih oduzema, načinih shranjevanja na forumu Matične celice na >>


Sledite nam