fbpx

Posteljnina vpliva na kvaliteto spanja

arhiv

Kako dobro bomo spali oziroma počivali, ni odvisno samo od ležišča, temveč tudi od materialov, na katerih počivamo in s katerimi se pokrivamo. Ker je…

Kako dobro bomo spali oziroma počivali, ni odvisno samo od ležišča, temveč tudi od materialov, na katerih počivamo in s katerimi se pokrivamo. Ker je posteljnina podvržena številnim obremenitvam, kot so ležanje, drgnjenje in premikanje, je navadno tkana v vezavah, ki blagu zagotavljajo največjo trdnost oziroma obstojnost; takšni vezavi sta platno in keper. Tkanine, namenjene za posteljno perilo, so gosto tkane, saj se njihova trpežnost tako še poveča. Blaga, namenjena za izdelavo blazin in odej, morajo biti še posebno gosto tkana, saj ne smejo prepuščati polnil, kot je denimo perje.

Materiali

Če je svila kraljica tekstilnih materialov, je bombaž kralj. Oba največ uporabljajo za izdelavo posteljnine; to zlasti velja za bombaž. Svilena posteljnina je dragocena in redkejša. Bombažne posteljnine ne odlikuje zgolj dostopna cena; takšna posteljnina je mehka, prijetna na otip, topla (kadar je kosmatena), odporna na mehanske obremenitve in tudi njeno vzdrževanje je preprosto. V zadnjem času je na voljo tudi posteljnina iz viskoze, ki zelo spominja na svileno posteljnino in ima enake lastnosti, le da je njeno vzdrževanje znatno preprostejše.

Nekoč so rjuhe in drugo posteljno perilo tkali iz lanu. Takšno posteljnino so odlikovali hladen otip, izredna trdnost in odpornost. Laneno posteljnino še najdemo v starih omarah, k njej pa sodi tudi malce romantike – dišati mora po sivki. V zadnjem času se nekateri izdelovalci vračajo k izdelavi lanenega posteljnega perila. Tudi tovrstna posteljnina ima nekoliko višjo ceno kot bombažna, vendar se naložba izplača. Laneno posteljnino odlikuje tudi to, da v vročih poletnih nočeh hladi, pozimi pa greje.

Vir: Viva.si 


Sledite nam