fbpx

Živila za boljšo kri

arhiv

Na spodnja hranila, s katerimi bomo v telo vnesli vse potrebne elemente, da bomo imeli dobro kri, bodimo še posebno pozorni pri otrocih v obdobju…

Na spodnja hranila, s katerimi bomo v telo vnesli vse potrebne elemente, da bomo imeli dobro kri, bodimo še posebno pozorni pri otrocih v obdobju intenzivne rasti, med nosečnostjo, dojenjem, okrevanjem po bolezni in v starosti.

Železo

Ta element je ključnega pomena za zdravo kri. Telo najlažje uporabi železo iz temnega mesa, jeter, perutnine in rib. Vsebujejo ga tudi jajca, špinača, blitva, brokoli, beluši, buče, mandlji, orehi, neoluščena žita, stročnice, tofu, suho sadje, slive, borovnice, brusnice, hruške, banane in češnje. Vegetarijanci morajo zaužiti več hrane, bogate z železom, priporočljivo je tudi, da posežejo po prehranskem dodatku alge.

Vitamin C

Telesu omogoči, da lažje vsrka železo, kar je zlasti pomembno, če večinoma uživamo železo iz rastlinskih virov, ki jih telo težje izkoristi. Poleg tega ščiti rdeče krvne celice. Uživajte čim več citrusov, brokolija, špinače, brstičnega ohrovta, cvetače, bučk, paradižnika, peteršilja in paprike.

Vir: Viva.si

Preberite nasvete, predloge in priporočila za zdravo življenje v rubriki: Zdravo življenje na >>


Sledite nam