fbpx

Američani z dopusta z lepšimi zobmi – pa mi?

arhiv

"Vsakič, ko pripotujem na Tajsko zaradi posla, v povprečju enkrat na leto, obiščem tudi zobozdravnika," je med vožnjo iz Čang Maia proti tajsko-laoški meji razlagal…

“Vsakič, ko pripotujem na Tajsko zaradi posla, v povprečju enkrat na leto, obiščem tudi zobozdravnika,” je med vožnjo iz Čang Maia proti tajsko-laoški meji razlagal Američan v poznih štiridesetih letih.

Po podatkih združenja Medical Tourism Association s sedežem v ZDA več kot 50 milijonov Američanov nima zdrav­stvenega zavarovanja in tako predstavljajo največji trg za medicinski turizem na svetu. V združenju poudarjajo, da je zmotno mnenje, da so ti ljudje siromašni in si medicinskih storitev niti ne morejo privoščiti; povprečni Američan brez zavarovanja po njihovih podatkih zasluži več kot 50.000 dolarjev na leto. Cena operacij in medicinske oskrbe pa je lahko marsikje v tujini za 90 odstotkov nižja kot doma. Recimo: zamenjava kolka stane po podatkih ene od ameriških agencij, ki pripravlja zdravstveno-potovalne »aranžmaje«, v ZDA med 40.000 in 65.000 dolarjev, na tujem (Argentina, Brazilija, Kostarika, Salvador, Indija, Malezija, Mehika, Južna Afrika, Tajska, Turčija – vse zelo priljubljene države za iskalce cenejše medicinske pomoči) pa od 7000 do 13.000 dolarjev. Glajenje obraza in vratu: od 8000 do 15.000 dolarjev doma, od 2500 do 4000 dolarjev na tujem.

Svetovna banka ocenjuje, da ustvarita medicinski in zdraviliški turizem približno 40 milijard evrov prihodkov na leto, njun obseg pa se povečuje za 30 odstotkov na leto, torej bistveno hitreje kot turistične dejavnosti nasploh (za štiri do pet odstotkov na leto).

Slovenija: v tujino, če so tu izčrpane možnosti

Slovenski »pacienti« so v razmahu medicinskega turizma komaj opazni, zgodba iskanja medicinske pomoči v tujini pa je docela drugačna od ameriške; ne zgolj zaradi skromne populacije, ampak tudi (ali predvsem) zaradi sistema zdrav­stvenega zavarovanja, ki pokrije pretežni del zdravstvenih potreb prebivalstva. Tako so Slovenci, ki odhajajo, denimo, na Madžarsko na popravilo in lepšanje zob (vzhodna soseda se je že uveljavila kot priljubljena zobozdravstvena destinacija) ali na Hrvaško k lepotnim kirurgom, redki.

»Zavarovane osebe imajo po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdrav­stvenem zavarovanju pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini, če so v Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, hkrati pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje zdravstvenega stanja oziroma preprečiti nadaljnje slabšanje,« pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Na zavodu sicer odločajo o upravičenosti do zdravljenja v tujini; odločitev sodi v pristojnost njihovega imenovanega zdravnika oziroma zdravstvene komisije.

Vir: delo.si

Izberite forum glede na vaše težave iz ponujenih možnosti s področja stomatologije v mapi forumov na >>


Sledite nam